Južna Koreja obeštetiće farmere zbog zabrane uzgoja i prodaje psećeg mesa

Južna Koreja obeštetiće farmere zbog zabrane uzgoja i prodaje psećeg mesa

Vlada Južne Koreje je najavila plan da obešteti poljoprivrednike koji će biti pogođeni zabranom uzgoja i prodaje psećeg mesa za ljudsku ishranu. Ova zabrana, usvojena u januaru od strane južnokorejskog parlamenta, predviđa kažnjavanje do 30 miliona vona ili tri godine zatvora za one koji krše propise do 2027. godine.

Iako je tradicija konzumiranja psećeg mesa prisutna u Južnoj Koreji vekovima, ova praksa je počela gubiti popularnost među mlađim generacijama. Ipak, prema Korejskom udruženju jestivih pasa, oko milion pasa se i dalje kolje svake godine radi njihovog mesa.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da će farmeri koji su pogođeni ovom zabranom dobiti novčane naknade ako se slože da rano zatvore svoje farme. Međutim, udruženje farmera je odbilo prvu ponudu, zahtevajući veće sume novca po psu.

Grupa za borbu protiv okrutnosti prema životinjama godinama se zalaže za zabranu uzgoja pasa za meso. Ipak, postoji zabrinutost da bi ponuđene novčane isplate mogle podstaći farmere da povećaju uzgoj pasa kako bi profitirali od ove šeme, što bi moglo povećati patnju životinja.

Kada zabrana stupi na snagu, Ministarstvo poljoprivrede planira podsticati udomljavanje pasa sa zatvorenih farmi kako bi se smanjila potreba za eutanazijom.