Poverljivi dokumenti sugerišu da bi Navaljni mogao biti otrovan dok je bio u zatvoru

Poverljivi dokumenti sugerišu da bi Navaljni mogao biti otrovan dok je bio u zatvoru

Novinari su dobili pristup „stotinama“ dokumenata u vezi sa smrću ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog. Među glavninom su pronađene informacije koje ukazuju na njegovo moguće trovanje.

„Insajder je dobio pristup stotinama zvaničnih dokumenata u vezi sa smrću Alekseja Navaljnog u popravnoj koloniji „Polarni vuk”. Sudeći po njima, vlasti su sa svih strana namerno uklonile navode o simptomima koji nisu bili uključeni u zvaničnu verziju. Kako potvrđuju lekari, ovi simptomi nedvosmisleno ukazuju da je Navaljni otrovan“, navodi se u izveštaju.

Kako navodi Insajder, među dokumentima su otkrivene dve verzije rezolucije o odbijanju pokretanja krivičnog postupka. Važno je napomenuti da su delovi u kojima se pominje da se Navaljni žalio na bolove u stomaku, mučninu i konvulzije pre nego što je umro nestali iz konačne verzije.

Isti podatak se vidi u drugom dokumentu – opisu „uklonjenih predmeta“, gde se pominju „uzorci bljuvotine“.

Sudeći po tekstu, biomaterijal je poslat na ispitivanje, iako ni sam pregled, ni činjenica da je Navaljni povraćao, prethodno nije saopšteno.

Dokumente je prokomentarisao lekar intenzivne nege Aleksandar Polupan, koji je lečio Navaljnog nakon trovanja nervnim agensom Novičok u Omsku u avgustu 2020. On je naveo da simptomi ukazuju na trovanje organofosfatima.

Prema novinarima, ovi dokumenti potvrđuju reči Julije Navalne (udovice Navalnog) koja je ranije izjavila da se Navaljni u poslednjim minutima žalio na oštar bol u stomaku.

Podsetimo, ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni je 2021. godine stavljen iza rešetaka i osuđen na više od 20 godina zatvora nakon brojnih sudskih procesa. Umro je u zatvoru u februaru 2024. Ruska opozicija veruje da je reč o nasilnoj smrti.

Kako je ranije preneo Ukrinform, ruski istražitelji tvrde da je Navaljni preminuo na medicinskom odeljenju nakon neuspešne reanimacije, tako da istraga nikada nije zakazana.