Obe stranke u američkom Kongresu pozivaju na preispitivanje američke strategije za Rusiju

Obe stranke u američkom Kongresu pozivaju na preispitivanje američke strategije za Rusiju

Dvopartijski komitet u Sjedinjenim Američkim Državama pozvao je vladu da preispita svoj pristup Ruskoj Federaciji nakon Hladnog rata i označi je kao stalnu pretnju globalnoj bezbednosti. Ova inicijativa, koja je preneta putem izveštaja Helsinške komisije, naglašava potrebu za promenom strategije prema Rusiji, usredsređujući se na podršku Ukrajini u njenom odbrambenom ratu i pružanje vojne i humanitarne pomoći.

Predstavljajući preporuke za politiku, izveštaj prepoznaje potrebu za dugoročnim angažmanom u suočavanju sa Rusijom, ističući njen istorijski imperijalistički pristup prema susedima i Evropi. Ovi stavovi se ne slažu sa politikom koju je vodila prethodna administracija, a posebno se ističe razlika u pristupu prema Ukrajini i Rusiji.

Republikanski poslanici u Kongresu, prema izveštaju, podržavaju ideju da se SAD pripreme za dugoročni konflikt sa Rusijom, uzimajući u obzir Putinov nedavni nagoveštaj proširivanja kriterijuma za upotrebu nuklearnog oružja. Ova promena u Putinovoj nuklearnoj doktrini izazvala je reakcije EU i SAD, koji su osudili takve postupke kao neprihvatljive.

Kroz analizu političkih stavova i reakcija na Putinove izjave, jasno je da će američka politika prema Rusiji i Ukrajini biti pod snažnim uticajem predstojećih izbora. Međutim, ključne odluke će biti donete u Kongresu, gde postoji podrška za redefinisanje odnosa sa Rusijom i pružanje podrške Ukrajini u ovom kontekstu.