Američka akademija za pedijatriju preporučuje čitanje naglas deci od najranijeg uzrasta

Američka akademija za pedijatriju preporučuje čitanje naglas deci od najranijeg uzrasta

Američka akademija za pedijatriju preporučuje roditeljima i starateljima da čitaju naglas svojoj deci već od najranijeg uzrasta kako bi podržali razvoj mozga i izgradili snažne veze sa svojim mališanima. Novo ažurirana politika akademije naglašava važnost zajedničkog čitanja u jačanju emocionalnih veza, podsticanju kognitivnih sposobnosti i formiranju ranih vezanosti.

Peri Klas, MD, FAAP, ističe da je čitanje sa decom dragoceno iskustvo koje obogaćuje svakodnevni život roditelja i doprinosi razvoju mozga deteta. Preporuke akademije, koje su predstavljene na Nacionalnoj konferenciji i izložbi AAP 2024, naglašavaju da zajedničko čitanje stvara osnovu za zdrav emocionalni i kognitivni razvoj, pripremajući decu za uspešan školski i životni put.

Dok Dipeš Navsarija, MD, MPH, MSLIS, FAAP, ističe važnost štampanih knjiga sa bogatim jezikom i slikama u odnosu na elektronske uređaje, istraživanja pokazuju da aktivnosti koje podstiču rane odnose imaju dugoročne benefite na pažnju, samopouzdanje i socijalno ponašanje dece.

Zaključak je jasan – čitanje sa decom od najranijeg uzrasta pruža temelje za uspeh u školi i kasnijem životu. Akademija ističe da je poznavanje veštine čitanja do trećeg razreda ključno za budući uspeh i karijeru, naglašavajući da deca koja rano upoznaju knjige sa roditeljima razvijaju pozitivne asocijacije sa čitanjem i uče da to bude vreme za povezivanje, interakciju i uživanje u pričama.