Uragan Helena pogodio jugoistočnu obalu SAD-a: Desetine žrtava i milijarde dolara štete

Uragan Helena pogodio jugoistočnu obalu SAD-a: Desetine žrtava i milijarde dolara štete

Uragan Helena je izazvao ozbiljne posledice duž jugoistočne obale Sjedinjenih Američkih Država, ostavljajući iza sebe desetine žrtava i milijarde dolara štete. Sa vetrovima od 225 km/h, Helena je prišla obali u regionu Big Bend na Floridi kao uragan kategorije 4, nakon čega je brzo prošla kroz Džordžiju, Karolinu i Tenesi, ostavljajući pustoš iza sebe. Klizišta, poplave, i oštećenja na infrastrukturi sprečila su normalno funkcionisanje u nekim područjima, dok su žrtve spasavane iz poplavnih područja i evakuisane iz ugroženih naselja.

Najmanje 44 osobe izgubile su živote tokom nevremena, uključujući tri vatrogasca, ženu sa blizancima, i stariju ženu čija je kuća bila pogođena padom drveta. Područja poput Zapadne Severne Karoline i Njuporta u Tenesiju suočila su se sa ozbiljnim rizicima od poplava i klizišta, dok su tornada dodatno pogoršala situaciju, ostavljajući iza sebe teške posledice.

Osim ljudskih gubitaka, ekonomska šteta se procenjuje na između 15 i 26 milijardi dolara, što ukazuje na opsežne razorne posledice uragana Helena. Klimatske promene su dodatno otežale situaciju, omogućavajući olujama poput Helena da se brzo intenziviraju i prouzrokuju velike štete.

Nakon prolaska uragana, zajednice su preplavljene naporima spasilačkih ekipa i pokušajima saniranja štete. Vlasti su apelovale na stanovništvo da bude oprezno i da se pridržava uputstava za bezbednost kako bi se izbegle dodatne nezgode. Pomoć je stigla iz različitih delova zemlje, a mobilizacija resursa je bila ključna u reagovanju na ovu prirodnu katastrofu.

Uragan Helena je samo jedan u nizu oluja koje su pogodile ovo područje u poslednje vreme, naglašavajući hitnost potrebe za efikasnim merama prilagođavanja na sve češće ekstremne vremenske uslove. Dok se zajednice oporavljaju od posledica uragana, važno je da se preduzmu koraci ka jačanju otpornosti na buduće nepogode i smanjenju rizika za stanovništvo.