Libanski ministar zdravlja: Cilj Izraela je da „širi teror“

Libanski ministar zdravlja: Cilj Izraela je da „širi teror“

Od četvrtka uveče, više od 1.300 ljudi je ubijeno, a skoro 7.000 ranjeno u seriji izraelskih bombardovanja, prema izjavama libanskog ministra zdravlja, Firasa Abijada. Izrael je već gotovo nedelju dana u konstantnom bombardovanju Libana, nazvanom „Operacija Severna strela“ od strane izraelskih odbrambenih snaga. Cilj udara je, prema izraelskim tvrdnjama, oslabljivanje Hezbolaha, šiitske milicije smeštene na jugu Libana.

Firas Abiad je izneo potresne podatke koji svedoče o stradanju civila: „Uz toliko nevinih civila ubijenih, uključujući 140 žena i dece, i skoro 1800 povređenih, od toga i zdravstvenih radnika, Crni ponedeljak je obeležen velikom tragedijom.“ On je takođe istakao da se masakr nastavlja iz dana u dan, sa stalno rastućim brojem žrtava.

Abijad tvrdi da su izraelski napadi bili neselektivni i da su počeli eksplozijom komunikacionih sistema, nastavljajući sa serijom bombardovanja. Ministar zdravlja je izrazio uverenje da je glavni cilj tih napada izazivanje straha i terora među civilima, kako bi se podstakao masovni egzodus.

Izraelske odbrambene snage su saopštile da su izvele preko 1.500 napada na Liban od početka nedelje, uključujući udare na južni Bejrut i granični prelaz Matraba između Libana i Sirije. Među metama napada bio je i bejrutski predgrađe Dahiieh gde je bio Mohamed Srur, poznat kao Abu Saleh, koga su optužili da je visoki komandant Hezbolahovih dronova, krstarećih projektila i protivvazdušne odbrane.

Premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, odbacio je glasine o prekidu vatre i naredio ID-u da nastavi sa ofanzivom u punom intenzitetu. Paralelno, Izraelske odbrambene snage su najavile dolazak vojne pomoći iz SAD u vrednosti od 8,7 milijardi dolara, većinom u vidu municije za sisteme protivvazdušne odbrane.