Lekovito drvo uspešno uzgojeno iz 1.000 godina starog semena pronađenog u pećini

Lekovito drvo uspešno uzgojeno iz 1.000 godina starog semena pronađenog u pećini

Međunarodni tim botaničara, poljoprivrednika i istoričara uspešno je uzgojio zrelo drvo iz drevnog semena pronađenog u pećini u Izraelu. U svom radu, objavljenom u časopisu Communications Biology, grupa opisuje gde je seme pronađeno, rad koji je obavljen da bi se otkrilo njegovo poreklo i šta su naučili o njegovoj istoriji dok je nicalo i izraslo u zrelo drvo.

Tokom 1980-ih, istraživači koji su iskopavali pećinu u Judejskoj pustinji, u Izraelu, otkrili su seme koje je kasnije datovano negde između 993. i 1202. godine nove ere, što ga čini starim otprilike 1.000 godina. Testiranje semena sugerisalo je da je ono još uvek održivo, pa ga je istraživački tim posadio i brinuo o njemu. Nešto kasnije izniklo je. Sada, 14 godina kasnije, drvo je poraslo do zrelosti.

Drvo, koje je tim nazvao Šeba, visoko je oko 3 metra sa zelenim listovima na udovima. Kako je drvo raslo, istraživači su sproveli studiju o njegovom drvetu, smoli i lišću. Oni navode da je njegov tip sada izumro.

Takođe su pronašli dokaze o pentacikličnim triterpenoidima — jedinjenja za koja je poznato da smanjuju upalu kod pacijenata. I pronašli su tip ulja, skvalen za koji se zna da je antioksidans i koji se takođe koristi kao tretman za kožu.

Pronalaženje semena u pećini, primećuje tim, sugeriše da su ljudi koji žive u regionu posadili takvo drveće, što dalje sugeriše da su znali za njegove lekovite kvalitete. Ovo, teoretiziraju, može biti dokaz da bi smola sa drveta mogla biti „tsori“ lekovito jedinjenje koje se u Bibliji pominje nekoliko puta.

Istraživači su takođe otkrili da drvo pripada rodu Commiphora, koji pripada istoj porodici kao tamjan i smirna. Međutim, njegova vrsta je još uvek nepoznata, jer drvo još nije cvetalo, što sprečava proučavanje njegovih reproduktivnih karakteristika.

Nalazi ukazuju na to da drvo predstavlja izumrlu lozu, onu koja je nekada naseljavala region. Nije poznato zašto je drveće izumrlo.