Američka kompanija optužuje Meksiko za eksproprijaciju njene imovine na obali Kariba

Američka kompanija optužuje Meksiko za eksproprijaciju njene imovine na obali Kariba

Američka kompanija za kamenolom saopštila je da je meksička vlada izvršila faktičku eksproprijaciju njene imovine na meksičkoj obali Kariba. Odluka je doneta nakon što je Odeljenje unutrašnjih poslova Meksika izdalo dekret, proglašavajući morsku luku i kamenolome kompanije prirodnim zaštićenim područjem, zabranjujući aktivnosti kompanije na sopstvenom zemljištu.

Predsednik Meksika, Andres Manuel Lopez Obrador, prethodno je pretio eksproprijacijom imovine, a kasnije je ponudio da je kupi za oko 385 miliona dolara, sa namerom da je transformiše u turističku atrakciju. Kompanija Vulcan Materials saopštila je da ovaj potez krši sporazum o slobodnoj trgovini SAD-Meksiko-Kanada, ističući da je deo šireg obrasca pretnji i akcija aktuelne administracije protiv njihovih operacija.

Uredba koja je objavljena u službenom listu prikazuje rezervat prirode koji pokriva deo vlasničkih linija kompanije. Iako se navodi da je svrha parka zaštita lokalnih životinjskih i biljnih vrsta, morska luka i kamenolomi su zapravo veoma poremećena područja koja malo doprinose tom cilju.

Administracija Lopeza Obradora nedavno je posekla desetine hiljada stabala kako bi izgradila liniju turističkih vozova blizu kamenoloma, što je izazvalo kontroverze. Kompanija, već uključena u tužbu veća za rešavanje sporova protiv meksičke vlade, najavila je da će iskoristiti sve pravne kanale kako bi se borila protiv nove uredbe.

U junu je američka kompanija odbila ponudu meksičkog predsednika za otkup, navodeći da je ta ponuda značajno potcenila vrednost njihove imovine. U dokumentima podnetim u vezi sa međunarodnom arbitražom, Vulcan Materials procenio je vrednost imovine na skoro 6.000 jutara, južno od letovališta Plaja del Karmen, na 1,9 milijardi dolara.

Meksički predsednik tvrdio je da su jame koje je kompanija iskopala oštetile podzemne reke i pećine u toj oblasti, dok je kompanija to negirala, ističući da su mapirali, zaštitili i sačuvali ove resurse. Oni su naglasili da su njihove operacije bile propisno odobrene, za razliku od drugih ilegalnih kamenoloma u okolini.

Projekat turističkog voza Maja, koji podržava Lopez Obrador, bio je predmet kritika zbog potencijalnog oštećenja pećina, u kojima se nalaze važni arheološki nalazi. Predsednik je izrazio želju da transformiše pristanište kompanije u pristanište za krstarenje, kao i da iskoristi potopljene jame za ekoturizam.

Uprkos planovima za razvoj turističkih atrakcija, postojanje krokodila u jama kamenoloma, kao zaštićene vrste u Meksiku, predstavlja dodatni izazov za buduće korake.