Škotskoj floti kamiona sa neto nultom mrežom potrebna su mesta za punjenje na prometnim teretnim rutama

Škotskoj floti kamiona sa neto nultom mrežom potrebna su mesta za punjenje na prometnim teretnim rutama

Škotska stajališta za kamione, skladišta flote, parkovi za kamione i luke mogu pomoći operaterima drumskog transporta da pređu na potpuno električne flote instaliranjem punjača vozila, sugeriše novo istraživanje sa Univerziteta Heriot-Vat.

U svom izveštaju „Ka infrastrukturi velikih teretnih vozila sa nultom emisijom u Škotskoj“, Univerzitetski centar za održivi drumski teret identifikuje potrebu za punjačima za električna teška teretna vozila na baterije kako u skladištima flote tako i duž glavnih teretnih ruta uključujući A9, A90 i M74. Kamionima vodonika koji su instalirani sa gorivnim ćelijama takođe bi bile potrebne tačke za punjenje duž ovih ruta.

Transport Scotland, škotska nacionalna transportna agencija, naručila je izveštaj kao deo svoje posvećenosti Putu dekarbonizacije teretnih vozila za Škotsku, planu da se pomogne industriji teških teretnih vozila u Škotskoj da pređe na kamione sa nultom emisijom.

Profesor Fil Grining, stručnjak za logistiku na Univerzitetu Heriot-Vat i direktor Centra za održivi drumski teret, rekao je: „Električni kamioni su već na našim putevima i većina isporuka tereta na kratke relacije već može da se završi bez ikakvih dodatnih zaustavljanja. Ali za da se završe sve trenutne teretne rute u Škotskoj, potrebno je obezbediti punjenja za električna teška teretna vozila kako u depoima tako i duž teretnih ruta, posebno onih koje se najviše koriste.“

Sekretar kabineta za transport Fiona Hislop rekla je: „Zahvalna sam profesoru Filu Griningu i timu u Centru za održivi drumski teret što su pokrenuli ovo važno istraživanje, koje je naručila škotska vlada, koje pokazuje gde ulaganja u infrastrukturu podržavaju nultu biće potrebna emisiona teška teretna vozila.

„Ovo signalizira kompanijama privatnih punjača i operaterima električne distributivne mreže da fokusirana ulaganja mogu doneti poboljšanja u oblastima kojima je to najpotrebnije.“

A9 između Stirlinga i Invernesa, A90 između Perta i Aberdina i M74 između Glazgova i Karlajla su „kritični koridori za teret“, kažu istraživači, koji su identifikovali „vruće tačke“ mesta za punjenje električnih kamiona duž ovih ruta.

To uključuje Dalvhinnie u Škotskom visoravni, Ballinluig u Pertu i Kinrosu, Stracathro u Angusu, Abington u Južnom Lanarkshireu i Annandale Vater u Dumfriesu i Galloveu.

Tamo gde je to moguće, tačke za punjenje bi bile pozicionirane na postojećim lokacijama kao što su stajališta kamiona, kamionski parkovi, luke i transportna čvorišta poput terminala za skladištenje kontejnera, navodi se u izveštaju. Zemljište u ili pored ovih punjača, na primer portova, takođe bi bilo potrebno da se instaliraju brzi punjači i obezbedi prostor za parkiranje i punjenje teretnih vozila.

Električne podstanice—koje regulišu distribuciju električne energije—verovatno će trebati nadogradnju u brojnim oblastima kako bi se izborile sa povećanim punjenjem vozila, uključujući i periode špica. „Kritične“ lokacije podstanica uključuju Milnathort u Pertu i Kinrosu, Inčbar u Angusu, Simington u Južnom Lanarkširu, Kirkvol u Orkniju i Ulapul u visoravni.

Istraživači su modelirali iste rute kao da sve teretne flote rade na vodoniku, vrsti gasa koji se koristi za proizvodnju goriva sa nultom emisijom. Iako je vodonik skuplji od električne energije uskladištene u baterijama, kompjutersko modeliranje je pokazalo da će se stanice za dopunu vodonika intenzivno koristiti duž A90 između Perta i Aberdina i M74 između Glazgova i Karlajla.

Takođe je postojao potencijal za stanice za dopunu vodonika u centralnom pojasu, ali u manjoj meri, otkrili su istraživači. A duž A9, predviđena je lakša upotreba, verovatno zbog toga gde se zasnivaju teretne flote u podacima uzorka.

Ključne lokacije za stanice za dopunu vodonika uključuju Dalvhinnie, Annandale Vater, Kinross u Pertu i Kinross i Clidebank u Zapadnom Danbartonširu.

Za sprovođenje istraživanja korišćeno je kompjutersko modeliranje i „napredna analitika“ koristeći podatke iz stvarnog sveta sa 80.000 putovanja kamionom u Škotskoj. Projekat je realizovan korišćenjem internog paketa za modeliranje i simulaciju koji je razvio Centar za održivi drumski teret na Univerzitetu Heriot-Vat. Centar je saradnja između Heriot-Vatt-a, Univerziteta Kembridž, Univerziteta Vestminster i industrije teretnog prometa.

Potrebno je više podataka o putovanju iz flota teških teretnih vozila da bi se nastavila izgradnja ove slike potreba za naplatom tereta u Škotskoj, a istraživači pozivaju operatere da to obezbede.

Takođe je potrebno dalje istraživanje udaljenih oblasti sa manje postojećih objekata kao što su benzinske stanice i stajališta za kamione na kojima bi se mogle instalirati tačke za punjenje. Oni su identifikovani na A9 severno od Invergordona i na Šetlandu. Zainteresovane strane u istraživanju takođe predlažu A82 i A83 u Argill i Bute, koji su „važni teretni putevi za drvo, akvakulturu i pristup zapadnim ostrvima“.

A77 do Cairnrian-a u Stranraer-u je još jedno udaljeno područje gde „potencijalni nedostaci u infrastrukturi za punjenje zahtevaju dalje modeliranje“, kažu istraživači. Prevoz trajektom do škotskih ostrva takođe treba da se uzme u obzir u modeliranju.

Istraživači se nadaju da će objaviti ažurirani izveštaj 2025. godine i reći da će ove situacije biti dodatno istražene kada budu dostupni podaci.

Centar za održivi drumski teret saopštio je da je projekat obezbedio nacrt za korišćenje podataka za procenu kritičnih lokacija za punjenje i dopunjavanje goriva za teška teretna vozila sa nultom emisijom širom Škotske.