Povećanje proteina u osnovnim kulturama moglo bi pomoći u ublažavanju globalnog nedostatka proteina

Povećanje proteina u osnovnim kulturama moglo bi pomoći u ublažavanju globalnog nedostatka proteina

Istraživanje biologa iz države Misisipi o poboljšanju globalne ishrane i održivosti predstavljeno je ove nedelje u časopisu Novi fitolog.

Ling Li, vanredni profesor na Odeljenju za biološke nauke MSU, proveo je više od decenije proučavajući useve pirinča i soje, sa ciljem da obezbedi novu strategiju za poboljšanje useva kako bi se povećao sadržaj proteina.

Njen rad nudi potencijalno rešenje za borbu protiv globalnog nedostatka proteina, stanja koje pogađa milione, posebno dece, što doprinosi kognitivnim oštećenjima, zaostajanju u rastu i podložnosti bolestima poput Kvašiorkora, teškog oblika pothranjenosti uzrokovanog prvenstveno nedostatkom proteina u ishrani.

„Uz rastuću zabrinutost zbog nedostatka proteina i uticaja izvora proteina životinjskog porekla na životnu sredinu, povećanje sadržaja biljnih proteina je ključno za poboljšanje i zdravlja i održivosti ljudi“, rekao je Li.

Lijevo istraživanje—koje uključuje više od 10 godina terenskog rada i terenske podatke koji podržavaju njena otkrića—fokusira se na optimizaciju genetske ekspresije biljaka pirinča i soje, što rezultira povećanjem nivoa proteina i smanjenim sadržajem ugljenih hidrata.

Njen novi pristup koristi uređivanje gena za uklanjanje represorskih elemenata iz nekodirajućih DNK sekvenci, otključavajući potencijal za veću proizvodnju proteina u usevima. Ova strategija ne samo da nudi poboljšanu nutritivnu vrednost, već i promoviše održivije poljoprivredne prakse smanjenjem oslanjanja na proteine životinjskog porekla.

Služba za inspekciju zdravlja životinja Ministarstva poljoprivrede SAD-a utvrdila je da Li-jevi genski uređeni visokoproteinski usevi mogu biti navedeni kao neregulativna soja i pirinač, rekla je ona.

Nalazi pružaju obećavajući plan za povećanje produktivnosti useva i kvaliteta ishrane kroz precizno uređivanje genoma, sa dalekosežnim implikacijama na globalnu bezbednost hrane i održivost životne sredine.

Lijevo istraživanje uključuje saradnju sa laboratorijom Bing Iang na Univerzitetu u Misuriju i laboratorijom Dan Voitas na Univerzitetu u Minesoti.