Otkriće artefakata iz Azerbejdžana menja shvatanja o poreklu drevne društvene igre

Otkriće artefakata iz Azerbejdžana menja shvatanja o poreklu drevne društvene igre

Otkriće artefakata povezanih sa drevnom igrom na ploči pruža uvid u način komunikacije ljudi pre hiljadama godina. Arheolozi su pronašli šest dizajna uklesanih u stene na poluostrvu Abšeron i rezervatu Gobustan u Azerbejdžanu, koji datiraju oko 2000. godine pre nove ere. Ovi dizajni podsećaju na obrazac karakterističan za drevnu društvenu igru Hounds and Jackals, koja je bila popularna u to vreme.

Stručnjaci su izneli tvrdnje da ova otkrića dovode u pitanje prethodna uverenja o poreklu ove igre, navodeći mogućnost da je igra mogla nastati u jugozapadnoj Aziji, a ne u Egiptu, kako se prethodno smatralo. Važno je istaći da su društvene igre bile ključne za uspostavljanje veza među ljudima, kako unutar zajednica tako i između različitih društvenih slojeva.

Istraživači su naglasili da su društvene igre, poput Hounds and Jackals, imale značajnu ulogu u povezivanju različitih kultura i doprinosile su razvoju socijalnih veza. Iako je tačno poreklo igre još uvek predmet rasprave, činjenica da su artefakti pronađeni na različitim lokacijama ukazuje na široku rasprostranjenost ove igre u prošlosti.

Igra Hounds and Jackals, nazvana po figurama pasa i šakala koje su se koristile u igri, predstavljala je trkačku igru gde su igrači pomerali figure po tabli u nameri da što pre stignu do cilja. Prisustvo ovih igara u različitim delovima sveta, uključujući Egipat i Azerbejdžan, ukazuje na univerzalnu popularnost i široku prihvaćenost ovog oblika zabave u drevnim civilizacijama.

Istraživanje je takođe otkrilo da su igre poput Hounds and Jackals bile popularne među različitim društvenim grupama, uključujući stočare i plemstvo. Ova široka distribucija igara na različitim društvenim nivoima svedoči o njihovoj sposobnosti da olakšaju interakcije među ljudima i da služe kao sredstvo za izgradnju društvenih veza.

Nalazi istraživanja su objavljeni u European Journal of Archaeology, pružajući nova saznanja o istoriji društvenih igara i njihovom značaju u prošlim civilizacijama.