Artritis može da bukne u hladnijem vremenu

Artritis može da bukne u hladnijem vremenu

Zglobovi obolelih od artritisa mogu biti posebno pogođeni dolaskom hladnijeg vremena, što rezultira ukočenošću i bolom. Stručnjaci ističu da sama hladnoća ne uzrokuje artritis, ali može da ga pogorša. Dr. Mariko Išimori, privremeni direktor Odeljenja za reumatologiju u bolnici Cedars-Sinai u Los Anđelesu, naglašava da su zglobovi najefikasniji u umerenim vremenskim uslovima, dok hladnoća može da izazove promene u sinovijalnoj tečnosti koja funkcioniše kao podmazivač za zglobove.

Pored toga, hladne temperature mogu povećati osetljivost na bol, usporiti cirkulaciju krvi i izazvati grčeve mišića, prema Fondaciji za artritis. Takođe, zglobovi reaguju na promene vazdušnog pritiska koje prate meteorološki frontovi. Kada barometarski pritisak opadne, mišići i tetive se mogu proširiti, što dodatno opterećuje zglobove.

Iako su ovi faktori izazovi za osobe sa artritisom, postoji nekoliko koraka koje mogu preduzeti kako bi se zaštitili od bolova izazvanih hladnoćom. Dr. Išimori preporučuje da svako istraži kako hladno vreme utiče na njihove zglobove i prilagodi svoj životni stil radi ublažavanja simptoma.

Ukupno, važno je znati da postoji način da se olakša bol i ukočenost zglobova, te je važno ne trpeti tiho.