Advokati postavljaju pitanje da li je drogirana Francuskinja zaista bila bez svesti tokom navodnih silovanja

Advokati postavljaju pitanje da li je drogirana Francuskinja zaista bila bez svesti tokom navodnih silovanja

Advokati nekih od muškaraca optuženih da su silovali Francuskinju u nesvesti koju je drogirao njen muž ispitivali su je u sredu o njenim navikama, ličnom životu i seksualnom životu, pa čak i da li je zaista bila bez svesti tokom susreta.

Svedočenje Žizel Peliko je usledilo dan nakon što je njen bivši suprug Dominik Pelikot rekao sudu da ju je skoro 10 godina drogirao i pozivao desetine muškaraca da je siluju dok je ležala bespomoćna. Žestoko je odbacila svaki nagoveštaj da je sve samo ne nesvesna žrtva.

„Od kada sam stigla u ovu sudnicu, osećala sam se poniženo. Tretiraju me kao alkoholičara, saučesnika. … Sve sam čula“, rekla je ona na početku dnevnog postupka, povremeno prekidajući izuzetnu smirenost i stoicizam koji je pokazala tokom često mučnog suđenja koje je zahvatilo Francusku.

Žizel Peliko, koja je bila u braku sa svojim mužem 50 godina i sa njim deli troje dece, postala je heroj mnogih žrtava silovanja i simbol borbe protiv seksualnog nasilja u Francuskoj jer se odrekla anonimnosti u ovom slučaju, puštajući suđenje. javno i otvoreno istupiti pred medijima.

Njenom bivšem mužu i još 50 muškaraca kojima se sudi, a koji imaju od 26 do 74 godine, preti kazna do 20 godina zatvora ako budu osuđeni.

Mnogi od optuženih poriču da su silovali Žizel Peliko. Neki tvrde da ih je prevario Dominik Pelikot, drugi kažu da su verovali da je ona pristala, a treći tvrde da je pristanak njenog muža bio dovoljan.

Žizel Peliko i njeni advokati kažu da bi većina dokaza — hiljade video snimaka i fotografija koje je snimio njen bivši muž muškaraca koji se seksaju sa njom dok je izgledala bez svesti — trebalo da bude dovoljna da dokaže da je bila žrtva i da nije bila svesna onoga čemu ju je Dominik Pelikot podvrgavao od najmanje 2011. do 2020. godine.

Ali u sredu su advokati odbrane fokusirali svoja pitanja na pojam pristanka i da li je ona bila svesna šta se dešavalo u bilo kom trenutku tokom nekih od 90 seksualnih susreta za koje tužioci veruju da su bili silovanje.

„Zar nemate sklonosti koje vam ne odgovaraju?“ jedan advokat je pitao Žizel Peliko.

„Neću ni da odgovorim na ovo pitanje, koje smatram uvredljivim“, odgovorila je ona, glas joj se lomio. „Razumem zašto žrtve silovanja ne podnesu tužbu. Zaista sve izbacujemo na videlo da ponizimo žrtvu.”

Drugi advokat je pitao da li je ona zaista bila bez svesti tokom jednog od susreta snimljenih na video snimku.

„Ni na sekundu nisam dala pristanak gospodinu Pelikotu ili ovim ljudima iza mene“, rekla je ona, misleći na saoptuženike svog bivšeg muža. „U stanju u kojem sam bila, nisam mogao nikome da odgovorim. Bila sam u komi – video snimci će to potvrditi.“

Linija ispitivanja ju je uznemirila. „Od kada se muškarac može odlučiti za svoju ženu?“ rekla je ona, naglašavajući da je samo jedan od 50 saoptuženih njenog bivšeg muža odbio njegov poziv da je siluje. Taj čovek je preko interneta upoznao Dominika Pelikota i pozvao ga da siluje sopstvenu ženu, koja je takođe bila drogirana, tvrde vlasti.

„Šta su ovi ljudi? Da li su oni degenerici?“ reče ona ljutito. „Oni su počinili silovanja. To je sve što imam da kažem.”

Druga je dovela u pitanje vremenske i datumske pečate na video snimcima i da li misli da su seksualni činovi trajali onoliko koliko pečati sugerišu. „Silovanje nije pitanje vremena“, rekla je ona.

„Da govorimo o minutima, sekundama. … Nije važno koliko su dugo proveli. Toliko je ponižavajuće, ponižavajuće ono što slušam u ovoj prostoriji“, rekla je ona.

U jednom trenutku, Dominik Peliko, koji je već tokom suđenja rekao da su sve optužbe protiv njega tačne, podržao je svoju bivšu suprugu, rekavši: „Prestani da sumnjaš na nju sve vreme… Uradio sam mnoge stvari bez njeno znanje.“

U utorak je svedočio da su svi njegovi saoptuženi tačno znali šta rade kada ih je primio, rekavši: „Sve su znali. Ne mogu drugačije da kažu.”