Predsednička kancelarija: Devet ukrajinskih regiona u razgovorima o saradnji sa američkim državama

Predsednička kancelarija: Devet ukrajinskih regiona u razgovorima o saradnji sa američkim državama

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Viktor Mikita nedavno je održao sastanak posvećen jačanju saradnje između ukrajinskih regiona i američkih država. Ova inicijativa je potvrđena od strane predsedničke pres. Mikita je istakao da je cilj uspostaviti efikasan mehanizam komunikacije između regiona Ukrajine i regiona drugih zemalja, uključujući i američke države. Trenutno, devet regiona Ukrajine je u procesu pregovora sa predstavnicima američkih država, a planira se i potpisivanje sporazuma između regiona Zaporožja i države Pensilvanije.

Na sastanku su prisustvovali značajni zvaničnici poput ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrija Sibiha, ambasadorke Ukrajine u SAD Oksane Markarove i šefova regionalnih vojnih administracija. Učesnici su se složili da je potrebno udružiti snage i formirati platformu za direktne kontakte između relevantnih institucija. Saradnja će obuhvatiti različite oblasti poput kulture, obrazovanja, zdravstva, socijalne i humanitarne sfere. Planira se uspostavljanje mehanizma za interakciju između univerziteta, bolnica, kulturnih institucija, sportskih škola i rehabilitacionih centara.

Trenutno je već potpisano četiri memoranduma o saradnji između različitih regiona Ukrajine i američkih država, kao što su Kijevska oblast i država Vašington, Kijevska oblast i država Juta, Žitomirska oblast i država Indijana, te Černigovska oblast i država Minesota.