Ukrajina zainteresovana za hitnu implementaciju tri zajednička projekta sa Slovačkom

Ukrajina zainteresovana za hitnu implementaciju tri zajednička projekta sa Slovačkom

Ukrajina je izrazila interes za brzu implementaciju tri zajednička infrastrukturna i energetska projekta sa Slovačkom i spremna je da o njima razgovara tokom druge runde zajedničkih konsultacija vlade početkom oktobra. Informaciju je saopštio ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Sibiha na konferenciji za novinare nakon sastanka sa slovačkim kolegom Jurajem Blanarom i slovačkim premijerom Robertom Ficom u Bratislavi.

Prema Sibihi, zbog blokade transportnih puteva od strane zemlje agresora, Ukrajina se suočava sa hitnom potrebom za implementacijom zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata sa državama članicama EU, posebno sa susednom Slovačkom. Ministar je istakao tri ključna projekta: modernizaciju energetskog interkonektora Mukačevo-Velke Kapušani, uspostavljanje direktnih železničkih usluga između Kijeva i Košice, kao i modernizaciju i proširenje kapaciteta graničnog prelaza Užgorod-Višnje Nemečke.

U tom kontekstu, Sibiha je najavio da će početkom oktobra Ukrajina biti domaćin druge runde zajedničkih konsultacija vlada Ukrajine i Slovačke, fokusirajući se na navedene projekte. Ministar je naglasio ozbiljnu pripremu za ovaj sastanak.

Sibiha je u poseti Slovačkoj u okviru svoje prve inostrane turneje nakon imenovanja za ministra spoljnih poslova Ukrajine, uključujući i prethodnu posetu Rumuniji.