Dodik: Ozbiljno podaništvo bošnjačkih tužilaca i srpskih poltrona

Dodik: Ozbiljno podaništvo bošnjačkih tužilaca i srpskih poltrona

U Sudu BiH u Sarajevu održano je ročište u procesu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika. Ispred Suda se okupio veliki broj građana i zvaničnika kako bi pružili podršku predsedniku Dodiku i Lukiću.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon suđenja u Sudu BiH u Sarajevu da je proces koji se vodi protiv njega ozbiljno podaništvo bošnjačkih tužilaca i srpskih poltrona spremnih da izvršavaju političke naloge, te da ta montaža ide na štetu BiH.

„Ova montaža je na štetu BiH, sa ovakvom farsom, neustavnim Sudom i Tužilaštvom. Potpuno je besmisleno da sedim ovde“, rekao je Dodik novinarima po izlasku iz sudnice.

Istakao je da ni on ni Miloš Lukić u ovom slučaju nemaju nikakav problem, već Sud i Tužilaštvo i to ozbiljan, koji nije samo politički, već i pravni i ljudski. „Ne kršim ja zakon, već oni, kakvi su to tužioci“, upitao je Dodik.

On je istakao da je veoma jasno da u ovom slučaju Kristijan Šmit manifestauje silu sa nekim ambasadama tako što je predložio neki akt.

Naglasio je da čak i ako je Šmit legalan nema pravo da se meša u zakonodavni postupak i ne može da nametne zakon niti da ga zaustavi.

„Sve se to ovde dešava, Tužilaštvo izmišlja paradu provodeći sate u besmislu koji se zove proces“, naveo je Dodik.

Dodao je da je to u početku bilo politički motivisano, te da je i danas potvrđeno da nije usaglašeno sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji kaže da visokog predstavnika biraju potpisnice Dejtonskog sporazuma, a toga nema.

Dodik je rekao da nema potrebu da se brani, jer je davno odbranjen činjenicom da mu narod daje podršku na izborima.

Ponovio je da će na ovim izborima dobiti 70 odsto gradova i opština u Republici Srpskoj i upitao kako misle da idu protiv narodne volje.

„Zakon krši Šmit, a poredak BiH Tužilaštvo i tužioci podanici. Tužioci moraju imati dostojanstvo, a da brane interes stranaca u vlastitoj zemlji to mogu samo oni koji nemaju karaktera“, rekao je Dodik, prenela je Srna.