Modifikovane ćelijske čestice nano veličine pojačavaju imunoterapiju raka, smanjuju neželjene efekte

Modifikovane ćelijske čestice nano veličine pojačavaju imunoterapiju raka, smanjuju neželjene efekte

Imunoterapija je vrsta lečenja raka koja koristi sopstveni imuni sistem tela da pomogne u borbi protiv raka. Ovo je stimulisanje imunološkog odgovora da efikasnije prepozna i napadne ćelije raka. Tretman uključuje upotrebu supstanci koje jačaju imuni sistem, podučavanje imunih ćelija da ciljaju rak ili korišćenje projektovanih ćelija za specifično ciljanje i ubijanje ćelija raka.

Iako je to ključni pristup u lečenju raka, efikasnost imunoterapije je ograničena rizikom od neželjenih efekata povezanih sa imunitetom, jer imuni sistem, dok cilja ćelije raka, takođe može da napadne normalna, zdrava tkiva. Ovi neželjeni efekti uključuju zapaljenje ili oštećenje različitih organa i tkiva, što uzrokuje niz simptoma ili komplikacija u zdravstvenim ishodima.

Tim predvođen docentom Minh Leom sa Instituta za digitalnu medicinu (VisDM) i Odeljenja za farmakologiju na medicinskom fakultetu Iong Loo Lin, Nacionalnog univerziteta u Singapuru (NUS Medicine) je predstavio novu platformu za isporuku koja značajno poboljšava efikasnost imunoterapija raka uz smanjenje povezanih neželjenih efekata. Ovaj inovativni pristup, koji koristi čestice nano veličine koje oslobađaju ćelije, nazvane „ekstracelularne vezikule“ (EV), predstavlja veliki napredak u oblasti imunoterapije raka.

U studiji, istraživači su razvili tehniku koja je modifikovala EV da nose višestruke molekule za jačanje imuniteta zvane „imunomodulatorni ligandi“, za lečenje in vivo modela metastatskog raka pankreasa i melanoma. Ovaj pristup je poboljšao terapeutsku efikasnost liganada—posebno agonista superfamilije receptora faktora tumorske nekroze (TNFRSF), koji su ključni u kontroli imunih odgovora protiv raka.

Tim je takođe otkrio da je metod isporuke poboljšao zadržavanje liganda za jačanje imuniteta u tumoru – omogućavajući da se postignu bolji terapijski efekti sa nižim dozama leka, što je zauzvrat smanjilo rizik od neželjenih efekata koji se često vide u trenutnim imunoterapijskim tretmanima. .

Objavljeno u Molekularnoj terapiji, studija pokazuje da novi pristup isporuke zasnovan na EV može promeniti imunološki sastav tumora kako bi poboljšao ishod lečenja pacijenata sa rakom.

Naročito se pokazalo da pristup dosledno pokazuje bolje rezultate u smislu tumor-specifične imunološke aktivacije, supresije tumorskog opterećenja, ukupnog preživljavanja i otpornosti na ponovno izazivanje tumora (ili recidiva), u poređenju sa trenutnim kliničkim standardom nege, pri čemu su ligandi administrirani u njihovom besplatnom rastvorljivom obliku bez platforme za isporuku zasnovanu na EV. Ovo je izvanredno jer ukazuje da je pristup isporuke zasnovan na EV-u u stanju da poboljša lečenje postojećih tumora i spreči ponovnu pojavu istog raka u budućnosti kroz razvoj tumor-specifične imunološke memorije.

Docent Minh Le je rekao: „Oduševljeni smo što predstavljamo ovaj novi sistem isporuke zasnovan na EV-u koji ne samo da poboljšava terapijsku efikasnost imunomodulatornih liganda, već i značajno smanjuje sistemsku toksičnost. Naši nalazi otvaraju put sigurnijim i efikasnijim imunoterapijama raka, potencijalno transformišući pejzaž lečenja raka.“

Prvi autor studije, dr Migara Jaiasinghe iz VisDM-a i Odeljenja za farmakologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dodao je: „Ova nova platforma za isporuku ima veliki potencijal da poboljša i efikasnost i bezbednost trenutnih imunoterapija, koje često imaju ograničene rezultate i velike neželjeni efekti Takođe omogućava razvoj naprednih tretmana koji mogu preciznije da ciljaju ćelije raka dok istovremeno štite zdrava tkiva.

Nalazi ove studije su patentirani i istraživačka grupa sada radi na unapređenju ove tehnologije kako bi dodatno poboljšala širu primenu terapija zasnovanih na imunoterapijskim ligandima. Pored planova da se uspostavi klinička faza start-up, tehnologije razvijene kroz ovu studiju biće komercijalizovane kako bi se olakšao pristup drugim istraživačima u ovoj oblasti i srodnim disciplinama.