Moskva poredi SAD sa nacističkom Nemačkom zbog napada na RT

Moskva poredi SAD sa nacističkom Nemačkom zbog napada na RT

Poslednji napad na ruske medije deo je šire, duboko rusofobične i suprematističke kampanje protiv zemlje, prema izjavi portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove. Ona je tokom vođenja emisije na ruskoj televiziji TVC iznela ove tvrdnje u subotu. Fokus diskusije bio je na najavi američkog državnog sekretara Antonija Blinkena o novim sankcijama protiv ruskih medija, uključujući RT. Blinken je optužio ovu mrežu da je involvirana u tajne aktivnosti uticaja i da funkcioniše kao produžena ruka ruske obaveštajne službe.

Prema Blinkenu, RT nastoji da podriva demokratiju u SAD i drugim delovima sveta, te da podriva globalnu podršku Ukrajini. Zaharova je, s druge strane, istakla da su nove mere objava informacionog rata protiv Rusije, nazivajući ih direktnim napadom bez alternativnih mogućnosti.

Zaharova je poredila današnje SAD sa nacističkom Nemačkom, optužujući Vašington za vođenje široke kampanje protiv Rusije i njenih medijskih platformi. Ona je istakla da se ovaj informacioni rat bazira na jakoj rusofobiji i nacionalističkim ideologijama, sličnoj onoj iz prošlosti, uključujući i period 1930-ih godina. Zaharova je naglasila da se metodologija i pokretač takvih kampanja nije promenio tokom vremena, iako se tehnološka sredstva koriste u drugačijem obliku.

Kampanja obuhvata pritisak putem zakonskih mehanizama koji su prikriveni kao legalni, kao i otvoreno zastrašivanje. Zaharova je sugerisala da se ova taktika već koristila u prošlosti od strane pristalica sličnih ideologija. Maltretiranje i progon dolaze u različitim oblicima, poput segregacije i kulture otkazivanja.

Portparolka je istakla da ova kampanja direktno utiče na unutrašnje poslove SAD, sa jednim od ciljeva da se ograniči sloboda govora američkih građana, a na kraju i njihovo pravo na potpunu slobodu izražavanja.