Iznenađujući izvori dodatog šećera

Iznenađujući izvori dodatog šećera

Dodati šećer u hranu ne samo da dodaje dodatne kalorije, već može imati i direktne toksične efekte, kao što je karijes, pa čak i rizik od srčanih oboljenja. Važno je smanjiti količinu dodanog šećera u ishrani. Međutim, možda niste ni svesni koliko dodatnog šećera konzumirate. To je zato što neke nesuđene namirnice za koje možda mislite da su zdrave sadrže dodatni šećer.

Dr Donald Hensrud, lekar klinike Mejo specijalizovan za ishranu i urednik izdanja „Dijeta Mejo klinike,“ objašnjava na šta treba paziti kada pokušavate da izbegnete dodatak šećera.

„Uvek kada se hrana obrađuje, postoje određene stvari koje se dodaju. I često su to šećer ili so“, kaže dr Hensrud.

Kada pokušavate da identifikujete koliko šećera ima u upakovanoj hrani, pogledajte oznaku nutritivne vrednosti hrane. Možda ćete biti iznenađeni onim što ste pronašli.

„Mnoge stvari za koje ne biste ni sumnjali – neki sosovi, neki umaci, neki namazi – dodani su šećeri u skoro svakoj kategoriji prehrambenih proizvoda“, kaže dr Hensrud.

Namirnice koje mogu biti iznenađujući izvori dodanog šećera:

  • Preliv za salatu
  • Začini
  • Konzervirana supa
  • Granola barovi
  • Proteinske pločice

„Pokazalo se da je kod mnogih ljudi količina kalorija koju dobijaju dodatkom šećera prilično značajna“, kaže dr Hensrud.

Dr Hensrud predlaže da obratite veliku pažnju na etikete na hrani i pokušate da konzumirate hranu koja sadrži prirodne šećere, poput voća, koje ima malo kalorija i sadrži vitamine i minerale.