Novi antibiotski režimi pokazuju potencijal u lečenju multirezistentnog TB meningitisa

Novi antibiotski režimi pokazuju potencijal u lečenju multirezistentnog TB meningitisa

Istraživači iz Dečijeg centra Džons Hopkins objavili su preliminarne rezultate studije u Nature Communications, u kojoj su razvili četiri nova režima za lečenje multirezistentnog tuberkuloznog meningitisa (MDR-TB). Ova studija, koja je obuhvatila ljudske i životinjske modele, može značajno unaprediti tretmane za ovu smrtonosnu formu tuberkuloze koja pogađa mozak i kičmu.

Dok TB meningitis nije čest u SAD, on je globalno prepoznat kao najsmrtonosniji oblik tuberkuloze. Trenutno, ne postoje antibiotici odobreni od strane američke Uprave za hranu i lekove (FDA) specifično za ovu bolest, iako su antibiotici za TB pluća dostupni. Prethodna istraživanja su pokazala da standardni režim od tri antibiotika (bedakvilin, pretomanid i linezolid) nije efikasan zbog problema sa prelaskom kroz krvno-moždanu barijeru.

Nova studija koristila je PET i CT skeniranje da bi analizirala kako različiti antibiotici prolaze kroz mozak i pluća. Istraživači su testirali četiri antibiotika aktivna protiv MDR-TB—pretomanid, sutezolid, linezolid i bedakvilin—na miševima i zečevima. Otkrili su da pretomanid prodire u mozak značajno bolje od drugih antibiotika, dok su sutezolid, linezolid i bedakvilin imali veće koncentracije u plućima.

Matematičke simulacije su pokazale da samo pretomanid dostiže terapeutske nivoe u moždanom tkivu pri standardnim dozama. Tri od četiri razvijena režima za više lekova bazirana na pretomanidu pokazala su visoku efikasnost u životinjskim modelima TB meningitisa. Četvrti režim, bez pirazinamida, pokazao je 10 puta bolju efikasnost u smanjenju bakterijskog opterećenja u mozgu u odnosu na standardne tretmane.

Istraživači napominju da su njihovi eksperimenti ograničeni malim količinama antibiotika koje su korišćene, ali veruju da su njihovi rezultati pouzdani i obećavajući za buduće kliničke studije i primenu novih režima. Ova istraživanja imaju potencijal da značajno unaprede tretmane za MDR-TB meningitis, spasavajući živote i poboljšavajući zdravstvene ishode za pacijente širom sveta.