Smrtnost od uznapredovalog raka pluća značajno je opala otkako je imunoterapija postala standard nege

Smrtnost od uznapredovalog raka pluća značajno je opala otkako je imunoterapija postala standard nege

Od kada je u Sjedinjenim Državama 2015. godine uveden prvi imunoterapijski lek za jačanje imunološkog odgovora tela protiv uznapredovalog karcinoma pluća, stope preživljavanja pacijenata sa bolešću su se značajno poboljšale. To je zaključak nedavne studije iz stvarnog sveta objavljene u časopisu Cancer.

Za istraživanje, tim koji je predvodio Dipeš Upreti, MD, FACP, sa Instituta za rak Barbare En Karmanos i Medicinskog fakulteta Univerziteta Vejn, analizirao je podatke iz baze podataka Nacionalnog instituta za nadzor, epidemiologiju i krajnje rezultate, koja prikuplja podatke o raku. -povezani podaci koji pokrivaju približno 48% stanovništva SAD. Analiza istraživača se fokusirala na rak pluća ne-malih ćelija (NSCLC), koji čini do 90% svih slučajeva raka pluća i vodeći je uzrok smrti od raka kod muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama.

U poređenju 100.995 pacijenata sa metastatskim NSCLC lečenim u periodu 2015–2020 (nakon što je imunoterapija smatrana standardom nege) i 90,807 pacijenata sa metastatskim NSCLC u eri pre imunoterapije 2010–2014, pacijenti u eri imunoterapije su bili manje verovatni. umreti iz bilo kog razloga.

Ukupne stope preživljavanja za jednu, tri i pet godina bile su 40,1% naspram 33,5%, 17,8% naspram 11,7% i 10,7% naspram 6,8%. Medijan ukupnog preživljavanja bio je osam meseci kod pacijenata u eri imunoterapije i sedam meseci kod onih u eri pre imunoterapije.

Slično, pacijenti koji su lečeni nakon što je imunoterapija bila dostupna su imali manju verovatnoću da će umreti od raka nego oni koji su lečeni pre imunoterapije. Stope preživljavanja za jednu, tri i pet godina bile su 44,0% naspram 36,8%, 21,7% naspram 14,4% i 14,3% naspram 9,0%, sa srednjim preživljavanjem od 10 meseci u odnosu na osam meseci.

Stope preživljavanja su ostale znatno bolje u eri imunoterapije čak i nakon što se uzmu u obzir faktori uključujući starost, pol, rasu, prihod i geografsko područje.

„Koristeći veliku nacionalnu bazu podataka, naša studija je pružila dokaze iz stvarnog sveta o pozitivnom uticaju imunoterapije na pacijente sa rakom pluća“, rekao je dr Upreti.

Međutim, istraživači su naglasili da su potrebne dodatne studije.

„Imunoterapija pruža dugoročne koristi. Pošto su trajne prednosti imunoterapije ograničene na malu podgrupu pacijenata, buduća istraživanja bi trebalo da imaju za cilj da optimizuju imunoterapiju novim agensima koji mogu imati koristi za širu populaciju“, rekao je glavni autor Iating Vang, MD, iz Bolnica Ascension Providence.