Istraživački tim istražuje razliku između formule za bebe i uticaja ljudskog mleka na rast creva

Istraživački tim istražuje razliku između formule za bebe i uticaja ljudskog mleka na rast creva

Članak koji je tim istraživača sa Jejla objavio u časopisu Gastro Hep Advances, a predvodi ga Lauren Smith, MD, otkriva da roditeljsko mleko i humano mleko donatora podržavaju zdravlje creva i rast i diferencijaciju epitela, dok formula specifično inhibira određene faktore rasta i sprečava diferencijaciju .

Istraživači su takođe otkrili da su rast i poboljšanje određenih tipova ćelija, kao što su enteroendokrine ćelije koje podržavaju pravilno varenje i peristaltiku, poboljšani posebno roditeljskim mlekom.

Dopisni autor dr Liza Konnikova, vanredni profesor imunobiologije i pedijatrije (neonatalno-perinatalna medicina), objasnila je: „Još uvek nam nije jasno da li postoje samo dobri faktori u majčinom mleku, štetni faktori u formuli, ili ako je to neka kombinacija oba, ali neki zaključci iz ovog rada su da formula može biti štetna za rast epitela i da se pokazalo da obe vrste ljudskog mleka izazivaju rast epitela.

Tim kaže da ako se faktori u ljudskom mleku koji podstiču ova poboljšanja creva mogu biti identifikovani kroz više istraživanja, postoji mogućnost da se zatim dopune odojčad hranjena formulom, ili da se poboljša formula u celini, kako bi se promovisalo zdravlje i razvoj creva. To može imati duboke kliničke implikacije.

Smit je govorio o tome kako bi buduća istraživanja mogla izgledati na osnovu onoga što su otkrili. Ona je rekla: „Ono što smo otkrili je da izloženost ishrani ima dubok uticaj na razvoj crevnog epitela fetusa.

„Otkrili smo da fetalno crevno tkivo hranjeno formulom ima više inflamatorni imuni profil, dok oni koji su hranjeni ljudskim mlekom imaju poboljšan rast, raniju diferencijaciju u zrele tipove ćelija i više homeostatski imunofenotip. Mislimo da ovi efekti mogu objasniti zašto mi vidite razlike u stopama gastrointestinalnih komplikacija nedonoščadi, kao što je nekrotizirajući enterokolitis, između nedonoščadi hranjene adaptiranim mlekom i nedonoščadi hranjene mlekom.

„Dalja istraživanja koja bi razjasnila mehanizam koji stoji iza ovoga mogla bi dovesti do mogućnosti da se dopune kritični faktori koji pokreću ovaj efekat kod nedonoščadi sa rizikom od gastrointestinalnih komplikacija, smanjujući morbiditet i mortalitet.“