Šef stanice optužen za najtežu železničku nesreću u Grčkoj, pušten u kućni pritvor

Šef stanice optužen za najtežu železničku nesreću u Grčkoj, pušten u kućni pritvor

Šef stanice, centralna figura istrage najgore železničke tragedije u Grčkoj, pušten je danas u kućni pritvor dok čeka suđenje, nakon gotovo godinu i po dana provedenih u istražnom zatvoru, saznaje AFP iz pravosudnog izvora.

Šezdesetogodišnjak, uhapšen dan posle katastrofe od 28. februara 2023. godine, u kojoj je poginulo 57 ljudi, stavljen je u istražni zatvor nekoliko dana kasnije, čim je optužen za ubistvo iz nehata.

Pred ponoć 28. februara 2023. ;putnički voz Atina-Solun se čeono sudario sa teretnim vozom koji je išao u surotnom smeru, kod mesta Tembi, nedaleko od grada Larise, 350 kilometara severno od Atine.

Istražni sudija je danas, na zahtev advokata, pristao da optuženom istražni zatvor zameni kućnim i zabranom napuštanja zemlje, rekao je izvor.

Po Krivičnom zakon dopušteni 18-mesečni istražni pritvor trebalo je da istekne 1. septembra.

Pre sudara su dva voza 19 minuta išla istim kolosekom a da se nije aktivirao alarmni sistem. Među 57 poginulih, mnogi su bili studenti koji su se vraćali sa dugog vikenda.

Istragom je obuhvaćeno više od 30 radnika i zvaničnika železnice. Početak kompikovanog suđenja se ne očekuje ;ove godine.

Rođaci žrtava i desetine povređenih okrivljuju političare za težak nemar prema železničkoj mreži. Smatraju i da su nadležni u istrazi gubili vreme i zanemarili suštinske dokaze.

Stručnjaci koje su imenovale porodice žrtava tvrde da je mesto nesreće bilo temeljno očišćeno pre no što su istražitelji mogli da ga detaljno pregledaju.

Takođe su rekli da je teretni voz prevozio neprijavljene hemikalije koje su pri sudaru izazvale ogromnu eksploziju, ubivši ljude koji bi možda preživeli da toga nije bilo.

Parlament je u martu odbacio predlog za izglasavanje nepoverenja konzervativnoj vladi Kirijakosa Micotakisa koju je opozicija optužila da krije političku odgovornost za tu nesreću.

Železnička mreža u Grčkoj od 2.552 kilometra decenijama se loše održava i oprema je zastarela uprkos radovima na modernizaciji.