Hakerski napad onesposobio računare u centru za krv koji opslužuje 250 bolnica na jugoistoku SAD

Hakerski napad onesposobio računare u centru za krv koji opslužuje 250 bolnica na jugoistoku SAD

Neprofitni centar za krv koji pokriva veliki deo jugoistočnih Sjedinjenih Država suočava se sa ransomver napadom, saopštili su zvaničnici u sredu.

OneBlood je objavio da je napad izazvao prekid u radu njihove informatičke tehnologije, primoravajući ih da rade sa smanjenim kapacitetom u saveznim državama Florida, Džordžija i Karolina. Kako bi održali snabdevanje krvlju, centar je zamolio preko 250 bolnica da aktiviraju svoje kritične protokole za nestašicu krvi. Takođe su se oslonili na ručne procese za osnovne operacije, prema rečima zvaničnika.

OneBlood sarađuje sa stručnjacima za sajber bezbednost, kao i sa saveznim, državnim i lokalnim agencijama kako bi procenili obim napada i odgovorili na njega, prema rečima zvaničnika.

„Svesno radimo na vraćanju punog kapaciteta naših sistema što je brže moguće“, izjavila je Suzan Forbs, viša potpredsednica za korporativne komunikacije i odnose sa javnošću u OneBlood-u.

Centri za krv širom SAD su poslali dodatne zalihe krvi i trombocita kompaniji OneBlood, koja je naglasila posebnu potrebu za krvlju tipa O-pozitivan i O-negativan.