Vreme sedenja povezano sa smrtnošću kod odraslih sa dijabetesom

Vreme sedenja povezano sa smrtnošću kod odraslih sa dijabetesom

Odrasli sa dijabetesom koji ispunjavaju preporučene smernice za fizičku aktivnost mogu nadoknaditi rizik od smrtnosti koji je povezan sa prekomernim vremenom sedenja, prema novoj studiji na Univerzitetu Kolumbija Mailman School of Public Health. Ovo je prva studija koja pokazuje da adekvatna vežba može da se suprotstavi povećanom riziku od smrtnosti koji je povezan sa sedenjem u dugim vremenskim periodima svakog dana, čak i za osobe sa dijabetesom.

Nalazi su objavljeni u časopisu Nega dijabetesa.

„Upravljanje povećanim rizikom od smrtnosti u ovoj visokorizičnoj populaciji je posebno hitno s obzirom na široko rasprostranjenu epidemiju dijabetesa i tendenciju među odraslima sa dijabetesom da više sede i manje se kreću“, rekao je Ven Dai, dr., prvi autor koji je bio doktorat student epidemiologije na školi Columbia Mailman.

Prekomerno sedenje je značajan problem javnog zdravlja sa povećanim rizikom od smrtnosti za opštu populaciju.

Istraživači su analizirali podatke iz Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani 2007-2018 (NHANES) za osobe starije od 20 godina sa dijabetesom prema definiciji Američkog udruženja za dijabetes. Pojedinci sa dijabetesom su praćeni do 2019. godine da bi se utvrdio status mortaliteta. Vreme sedenja i umerena do snažna fizička aktivnost su sami prijavljeni. Podaci o sociodemografiji, faktorima životnog stila i zdravstvenim stanjima prikupljeni su putem kompjuterski potpomognutih ličnih intervjua.

Fizička aktivnost je kategorisana kao neaktivna (<10 min nedeljno), nedovoljno aktivna (10-149 min nedeljno) i aktivna (≥150 min nedeljno). Trideset osam odsto izjavilo je da su bili fizički aktivni u umerenom do intenzivnom opsegu manje od 10 minuta nedeljno. Polovina ispitanika je imala dijabetes pet godina ili manje, a 34% je bolovalo od dijabetesa duže od 10 godina. Neaktivni pojedinci sa dijabetesom ili oni koji beleže fizičku aktivnost manju od 10 minuta nedeljno bili su povezani sa većim rizikom od smrtnosti od svih uzroka.

Tokom otprilike 6 godina, bilo je 1.278 smrtnih slučajeva od svih uzroka i 354 smrtnih slučajeva od srčanih bolesti za osobe stare 60 godina u proseku, od kojih su 48% bile žene, a 61% belci koji nisu bili Španci. Otprilike jedna četvrtina ima manje od srednje škole, a oko 12% nema zdravstveno osiguranje.

„Naši nalazi podržavaju naglasak na ohrabrivanju i podršci pacijenata da se pridržavaju nivoa fizičke aktivnosti preporučenih u smernicama, posebno za pojedince čije životne okolnosti zahtevaju posebno dugo sedenje, kao što su vozači ili kancelarijski radnici“, rekla je dr Sandra Albreht, dr. docent za epidemiologiju na Columbia Mailman School of Public Health i viši autor.