Mađarska i Slovačka traže intervenciju EU zbog ukrajinske blokade naftovoda

Mađarska i Slovačka traže intervenciju EU zbog ukrajinske blokade naftovoda

Mađarska i Slovačka su zatražile intervenciju Evropske komisije nakon što je Ukrajina prošle nedelje blokirala tranzit ruske sirove nafte. Iako su EU sankcije na uvoz ruske nafte primenjene za Nemačku i Poljsku, Mađarska i Slovačka su dobile izuzeće. Međutim, Ukrajina je zaustavila dotok nafte pozivajući se na sopstvene sankcije protiv ruskog energetskog giganta Lukoila.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je opisao potez Ukrajine kao „neprijateljski“, ističući da Ukrajina uvozi struju iz Mađarske. Takođe je naglasio da su Budimpešta i Bratislava zatražile konsultacije sa Briselom o ovom pitanju, što je potvrdio i slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar.

Sijarto je izjavio da Evropska komisija ima tri dana da odgovori na njihov zahtev, nakon čega će pitanje biti izneto pred sud. Ako Ukrajina odbije da nastavi tranzit nafte, EU bi mogla suspendovati određene klauzule ukrajinskog sporazuma o pridruživanju. EU je prošlog meseca zvanično odobrila početak pregovora o članstvu sa Ukrajinom kao simbol podrške u sukobu sa Rusijom.

Slovački premijer Robert Fico je pozvao ukrajinskog premijera Denisa Šmigala da izrazi nezadovoljstvo zbog sankcija koje bi mogle ostaviti Slovačku bez 40% potrebne nafte, što bi moglo primorati Slovnaft da obustavi isporuke Ukrajini, koje čine 10% potrošnje nafte u Kijevu. Fico je istakao da Slovačka ne namerava da bude talac ukrajinsko-ruskih odnosa.

Ukrajina je uvela sankcije Lukoilu 24. juna, uključujući zamrzavanje imovine i ograničavanje trgovinskih operacija, a nafta je prestala da teče 17. jula. Zvanično, Kijev tvrdi da sankcije imaju za cilj da liše Moskvu prihoda od nafte koji se mogu koristiti za finansiranje ruske vojske, dok neki ukrajinski poslanici smatraju da embargo ima i sekundarnu svrhu pritiska na Mađarsku.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana se glasno protivila politici EU o slanju novca i oružja Ukrajini i obećala je da će blokirati njeno članstvo u EU i NATO.