Mask: Tesla će sledeće godine proizvoditi „humanoidne“ robote

Mask: Tesla će sledeće godine proizvoditi „humanoidne“ robote

Proizvođač električnih vozila Tesla najavljuje planove za uvođenje humanoidnih robota za interne potrebe počev od sledeće godine, sa ciljem proširenja proizvodnje do 2026. godine, otkriva izvršni direktor kompanije Elon Mask. Mask je izjavio da će roboti biti proizvedeni u malim količinama u fabrikama Tesle, sa nadom da će do 2026. godine biti u velikoj proizvodnji za druge kompanije.

Ova najava sledi nakon Maskove izjave u aprilu ove godine da će Tesla robot Optimus biti sposoban da obavlja fabričke zadatke do kraja tekuće godine i da bi se mogao naći u prodaji do kraja 2025. godine. Tesla je prvi put predstavila planove za rad na humanoidnim robotima 2021. godine na događaju Dana veštačke inteligencije, da bi godinu dana kasnije predstavila Optimusa, poznatog kao Bumblebee, sa očekivanom cenom manjom od Tesla automobila i planom za masovnu proizvodnju.

Mask je istakao da su mnogi postojeći humanoidni roboti nedostojni zbog nedostatka inteligencije potrebne za samostalno upravljanje. Uverava da će Optimus biti „izuzetno sposoban robot“ sa cenom manjom od 20.000 dolara i da će biti revolucionaran za pet ili deset godina.

Humanoidni roboti su dizajnirani da imitiraju izgled i ponašanje ljudi, uključujući izraze lica i pokrete. Neke kompanije, poput japanske Honde i Hiundai Motor Boston Dinamics, takođe razvijaju humanoidne robote kako bi odgovorile na potencijalni nedostatak radne snage u nekim industrijama, obavljajući zadatke koji su ponavljajući, opasni ili naporni.

Mask je ranije izjavio da bi prodaja robota mogla postati značajan deo poslovanja Tesle, premašujući druge segmente poput proizvodnje automobila. Prema istraživačkoj firmi MarketsandMarkets, globalno tržište humanoidnih robota procenjeno je na 1,8 milijardi dolara 2023. godine, sa predviđanjima da će porasti na više od 13 milijardi dolara u narednih pet godina.