Dronovi sreprečili gašenje požara u Hrvatskoj

Dronovi sreprečili gašenje požara u Hrvatskoj

Pre nekoliko dana, nesavesni operateri dronova u Hrvatskoj digli su letelicu kako bi snimili požar, čime su sprečili kanadere da gase vatru. Iako manji od aviona ili helikoptera, dron može napraviti ozbiljan problem, pa čak i oboriti drugu letelicu.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva u Srbiji jasno je precizirao pravilnik o upravljanju dronovima, dok su dronovi dostupni u slobodnoj prodaji.

„Dron može da sruši vazduhoplov,“ kaže Jovica Mihailović, pilot Helikopterske jedinice MUP-a. „Da li je helikopter ili putnički avion sa 200 putnika – svejedno. Ogromna može biti opasnost.“

U Helikopterskoj jedinici kažu da nisu imali sličan slučaj kao u Hrvatskoj, ali su uvek obazrivi i deluju preventivno sa drugim nadležnim institucijama.

Na pitanje o požaru u kineskom tržnom centru, Mihailović potvrđuje prisustvo bespilotnih letelica i ističe upozorenja Agenciji za kontrolu leta i MUP-u da se sklone drugi dronovi.

Profesionalni operateri dronova dužni su da let prijave najmanje 14 dana ranije Direktoratu civilnog vazduhoplovstva i Ministarstvu odbrane.

Mirko Lazović, licencirani operater bespilotnog vazduhoplova, naglašava važnost edukacije i podizanja svesti o odgovornom ponašanju.

Petar Vojinović sa portala Tango six dodaje da operateri dronova treba da se upoznaju sa pravilima i propisima, te da postoji rizik od hapšenja ili kazne zbog neodgovornog ponašanja.

Kazna za dvojicu muškaraca u Hrvatskoj, koji su ometali kanadere, kreće se od šest meseci do pet godina. U Srbiji, prekršajna kazna za nepoštovanje pravilnika Direktorata iznosi do sto pedeset hiljada dinara za fizička lica i do dva miliona dinara za pravna lica.