EU poziva Rusiju da prizna odgovornost za obaranje leta MH17 iznad Ukrajine

EU poziva Rusiju da prizna odgovornost za obaranje leta MH17 iznad Ukrajine

Evropska unija je u saopštenju povodom „Deset godina od obaranja leta MH17 Malaisia Airlinesa“, koje je pročitano na posebnom sastanku Stalnog saveta OEBS-a u Beču, pozvala Rusiju da prizna odgovornost za obaranje leta MH17 nad Ukrajinom. Prema informacijama Ukrinforma, Okružni sud u Hagu je 17. novembra 2022. osudio tri osobe na doživotni zatvor zbog njihove uloge u ovom tragičnom događaju. Evropska unija naglašava da su dokazi predstavljeni tokom suđenja jasno ukazali da je raketni sistem zemlja-vazduh BUK, korišćen za obaranje aviona MH17, pripadao oružanim snagama Ruske Federacije.

U saopštenju se ističe da ni jedna ruska dezinformaciona kampanja ne može promeniti činjenice utvrđene na sudu. Evropska unija ponavlja svoj zahtev od Rusije da preuzme odgovornost za ovu tragediju i da sarađuje u procesu pravde.

Boing-777 kompanije Malaisia Airlines na letu MH17, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, oboren je iznad dela Donjecke oblasti koji je bio pod privremenom okupacijom 17. jula 2014. godine. Avion je prevozio 283 putnika i 15 članova posade, svi su nažalost izgubili živote.

Međunarodni istražni tim zaključio je da je avion oboren raketnim sistemom „Buk“, koji je pripadao 53. brigadi PVO Oružanih snaga Rusije sa sedištem u Kursku. Sud u Holandiji je proglasio krivim bivšeg oficira FSB i bivšeg „ministra odbrane DNR“ Igora Girkin (Strelkova), generala Generalštaba Oružanih snaga Rusije, načelnika GRU. ‘GRU DNR’ Sergeja Dubinskog i ukrajinskog državljanina Leonida Harčenka.