18-godišnji defanzivac Leni Joro prelazi u Man Junajted iz Lila

18-godišnji defanzivac Leni Joro prelazi u Man Junajted iz Lila

Fudbalski klub Mančester junajted objavio je potpisivanje ugovora sa 18-godišnjim defanzivcem Lenijem Joroa iz francuskog tima Lila. Prema saopštenju kluba, transfer ovog mladog centralnog beka koštao je 62 miliona evra, uz dodatnih 8 miliona evra vezanih za postignute rezultate. Joro je sklopio petogodišnji ugovor sa mogućnošću produženja na još 12 meseci.

Ovo je drugo pojačanje Mančester junajteda u aktuelnom prelaznom roku, nakon dolaska holandskog napadača Joshue Zirkzeea iz Bolonje. Sportski direktor kluba, Den Ešvort, istakao je da Leni Joro poseduje sve potrebne kvalitete da postane vrhunski centralni bek i da su u klubu uzbuđeni što će mu pružiti podršku u razvoju njegovog potencijala.

Menadžer Mančester junajteda, Erik ten Hag, želeo je da ojača odbranu nakon odlaska Rafaela Varana, francuskog šampiona sa Svetskog prvenstva. Pored Joroa, klub je bio zainteresovan i za defanzivca Evertona, Jarrada Branthwaitea, kao i za igrača Bajerna iz Minhena, Matthijsa de Ligta.

Leni Joro je imao uspešnu sezonu u Lila, posebno ističući se u sezoni 2022-23 kada je nastupao 13 puta u francuskoj Ligi 1. Prošle sezone je bio redovan član tima, upisavši 41 nastup. Iako je bio deo preliminarnog tima Francuske za Olimpijske igre u Parizu, na kraju nije uvršten u finalnu selekciju.

U svojoj izjavi, Joro je istakao da veruje da je Mančester junajted pravo mesto za ostvarenje njegovih ambicija i razvoj kao fudbalera. Sa nestrpljenjem očekuje početak saradnje sa novim saigračima u klubu.