Makron prihvatio ostavku francuskog premijera

Makron prihvatio ostavku francuskog premijera

Francuski predsednik Emanuel Makron prihvatio je ostavku Gabrijela Atala, ali će ovaj 35-godišnjak ostati privremeni premijer sve dok se nesređeni parlament ne dogovori o novom.

Makron je raspisao vanredne izbore nakon lošeg rezultata u evropskim anketama prošlog meseca, da bi njegov blok Ansambl završio treći, sa 163 mesta u Narodnoj skupštini, posle drugog kruga glasanja 7. jula. On je odbio Atalovu ostavku tog dana kasnije.

„[Attal] će zajedno sa članovima vlade obezbediti vođenje tekućih poslova do imenovanja nove vlade“, saopštila je Jelisejska palata u utorak.

„Kako bi se ovaj period što pre završio, na republičkim snagama je da zajedno rade na izgradnji jedinstva oko projekata i akcija u službi Francuskinja i Francuskinja“, zaključuje se u predsedničkom saopštenju.

Makron je sklopio pakt sa Novim narodnim frontom (NFP), koalicijom različitih levičarskih partija, da porazi desničarski Nacionalni skup (RN), koji je srušio predsednikov blok u prvom krugu. Nakon drugog kruga glasanja, NFP je izašao sa 182 mesta u parlamentu, dok je RN završio sa 143. Veću od 577 mesta potrebno je 289 za parlamentarnu većinu.

Atal je imenovan u januaru da zameni Elizabet Born, postavši najmlađi i prvi otvoreno gej šef vlade u istoriji Francuske. Prethodno je bio na dva ministarska mesta i kao portparol vlade.

Vršilac dužnosti premijera ostaće član parlamenta, pošto je na ruci ponovo izabran u svojoj izbornoj jedinici Hauts-de-Seine. On je takođe bio jedini kandidat koji se kandidovao za vođstvo Renesansne poslaničke grupe proteklog vikenda.

U pismu svojim stranačkim kolegama nakon izbora, Atal je rekao da želi da „zaštiti Francuze“ od bilo koje vlade koja bi uključivala ministre iz RN ili La France Insoumise (LFI), višeg partnera u Novom narodnom frontu.