Mađarska jedina zemlja EU koja nije potpisala izjavu kojom osuđuje Rusiju u SB UN

Mađarska jedina zemlja EU koja nije potpisala izjavu kojom osuđuje Rusiju u SB UN

Mađarska je jedina zemlja EU koja nije potpisala zajedničku izjavu preko 50 zemalja u kojoj osuđuje rusku aktivnost u Savetu bezbednosti UN i podržava Ukrajinu.

Među državama članicama EU, samo je Mađarska delegirala svog ministra spoljnih poslova Petera Sijartoa da prisustvuje događaju na ministarskom nivou kojim je predsedavao najviši ruski diplomata Sergej Lavrov.

Treba napomenuti da je događaju bio prisutan samo mali broj ministara.

Među članicama Saveta bezbednosti samo je Švajcarska bila zastupljena na ministarskom nivou. Među nečlanicama Saveta bezbednosti svoje ministre su delegirali Mađarska, Iran, Libija i Kuvajt. Na nivou zamenika ministara bili su predstavljeni Belorusija i Tajland.

Rusija je u utorak sazvala skup Saveta bezbednosti UN kako bi razgovarala o pitanjima multilateralne saradnje kako bi skrenula pažnju međunarodne zajednice sa flagrantnog kršenja Povelje UN od strane Moskve i njenih zloupotreba u Savetu bezbednosti.

Više od 50 zemalja osudilo je postupke Rusije i podržalo Ukrajinu potpisivanjem odgovarajuće izjave koju je pročitao stalni predstavnik Ukrajine pri UN Sergej Kislica.

Lavrov boravi od 16. do 17. jula u sedištu UN, koristeći činjenicu da Rusija ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti.