Šta je sledeće u AI: Možemo li postati praktično besmrtni? Da li želimo?

Šta je sledeće u AI: Možemo li postati praktično besmrtni? Da li želimo?

Kreativna veštačka inteligencija omogućava nam da zamislimo svet u kojem naši digitalni blizanci mogu da žive dugo nakon naše smrti, prenoseći naše priče, mudrost i sećanja budućim generacijama. Ova tehnologija, koja već pomaže preživelima Holokausta da sačuvaju svoje priče i omogućava ljudima da razgovaraju sa virtuelnim verzijama svojih najmilijih, predstavlja oblik digitalne besmrtnosti.

Digitalni blizanac se kreira korišćenjem naprednih AI alata koji prikupljaju informacije o vama – vaše manire, sećanja, preferencije – i pretvaraju ih u interaktivnu verziju vas. Ovaj avatar može da komunicira sa vašim prijateljima i kolegama, odgovara na e-poštu, pa čak i učestvuje u video pozivima.

Iako digitalni blizanci otvaraju mnoge mogućnosti, oni takođe podižu važna etička pitanja. Da li će vaša digitalna verzija biti tačna i etična? Šta ako se koristi za obmanu? Šta će to značiti za vašu privatnost?

Jedno od najdubljih pitanja koje se postavlja je kako će digitalni blizanci uticati na naš odnos prema smrti. Da li ćemo manje žaliti za našim najmilijima ako imamo virtuelnu kopiju sa kojom možemo da razgovaramo? I kako ćemo se odnositi prema stvarnim osobama koje pate od bolesti kao što je Alchajmer, ako možemo da komuniciramo sa njihovim digitalnim blizancima?

U poslovnom svetu, digitalni blizanci već obavljaju zadatke kao što je odgovaranje na e-poštu ili učestvovanje u sastancima. Političari koriste AI verzije sebe za kampanje, dok zakonodavci pokušavaju da se izbore sa potencijalom za obmanu kroz deepfakes.

Istraživači na Univerzitetu u Oksfordu tvrde da još uvek ne možemo postići besmrtnost pomoću AI, jer digitalna replika ne može da stekne nova subjektivna iskustva. Ipak, digitalni blizanci mogu bar delimično ispuniti dobra povezana sa nečijim životnim projektima i cenjenim društvenim odnosima.

Digitalni blizanci predstavljaju značajan korak napred u tehnologiji, ali takođe podižu mnoga etička i filozofska pitanja. Da li bismo se bolje osećali znajući da deo nas može trajati zauvek, ili bi to promenilo naš odnos prema sopstvenoj smrtnosti i sećanjima koje ostavljamo iza sebe? Kao i sa svim naprednim tehnologijama, ključno je da pažljivo razmotrimo sve posledice pre nego što prigrlimo ovu novu stvarnost.