Počinje finale Kopa Amerike između Argentine i Kolumbije posle kašnjenja više od sat vremena

Počinje finale Kopa Amerike između Argentine i Kolumbije posle kašnjenja više od sat vremena

Finale Kopa Amerike između Argentine i Kolumbije u nedelju uveče odloženo je više od sat vremena zbog problema sa gužvom, uključujući navijače koji su provalili sigurnosne kapije na stadionu Hard Rok u Majami Gardensu na Floridi, jednom od mesta domaćina Svetskog prvenstva 2026.

Pre početka utakmice, navijači, uglavnom u kolumbijskim bojama, preskočili su sigurnosne ograde i trčali pored policajaca i osoblja stadiona. Video snimci na društvenim mrežama prikazali su haos, uz povike i ljude koji traže vodu na vrelini Južne Floride. Policija je uspela da zatvori kapije, ali mnogi navijači su već bili na svojim mestima.

Jedan mladi argentinski navijač viđen je kako plače dok su ga policajac i muškarac pokušavali utešiti. U međuvremenu, obezbeđenje je dozvoljavalo ulazak samo malom broju navijača, što je izazvalo dodatne frustracije među prisutnima.

Ponovno otvaranje kapija oko 20:10 izazvalo je novi talas navijača, što je dovelo do potpunog kolapsa sigurnosnog sistema. Skeneri za karte su se ljuljali pod pritiskom mase, a policija i osoblje stadiona nisu mogli kontrolisati situaciju. Neki navijači su penjali preko ograda, a policija je privela nekoliko osoba.

Navijač Klaudio iz Argentine izjavio je da nije mogao disati dok je policija pokušavala obuzdati gužvu, kritikujući organizaciju događaja. Policijska uprava okruga Majami-Dejd izdala je saopštenje u kojem se apeluje na strpljenje i poštovanje pravila, upozoravajući da će neposlušni navijači biti uhapšeni ili izbačeni.

Igrači su izašli na teren oko 20:38 časova da započnu zagrevanje. Hard rok stadion je izdao saopštenje navodeći da su „hiljade navijača bez ulaznica pokušale nasilno da uđu na stadion“ i zatražili da svi bez karata napuste prostorije.

Uprkos haosu, na stadionu je bilo više od 65.000 gledalaca, sa pristojnom podelom između navijača Argentine i Kolumbije, iako je izgledalo da je bilo više kolumbijskih navijača.

CONMEBOL je izdao saopštenje upozoravajući navijače da moraju imati karte čak i za ulazak na parking stadiona. Nekoliko navijača je parkiralo svoje automobile na stadionu bez ulaznica za meč, izjavivši da će utakmicu gledati bilo gde.

Iako je pristup stadionu ponovo otvoren, samo navijači sa kupljenim kartama su mogli ući, prema saopštenju Kopa Amerike.