Albanske vlasti dozvolile zatvorenom bivšem gradonačelniku grčke manjine odsustvo za otvaranje Evropskog parlamenta

Albanske vlasti dozvolile zatvorenom bivšem gradonačelniku grčke manjine odsustvo za otvaranje Evropskog parlamenta

Zatvorsko odeljenje u Albaniji odobrilo je petodnevno odsustvo bivšem gradonačelniku etničke grčke manjine, Fredisu Belerisu, kako bi prisustvovao otvaranju novog Evropskog parlamenta u Strazburu. Belerisu, koji ima dvojno grčko i albansko državljanstvo, dobio je odobrenje da napusti zatvor od 15. do 20. jula uz obavezu da se vrati kako bi odslužio preostalo vreme svoje dvogodišnje zatvorske kazne. On je član Evropskog parlamenta koji je osvojio mesto na izborima prošlog meseca, predstavljajući vladajuću konzervativnu stranku Nova demokratija.

Albanija, članica NATO-a, ima složene odnose sa Grčkom, posebno kada je reč o pitanjima prava grčke manjine i albanske zajednice u Grčkoj. Beleris je osuđen zbog davanja mita na prošlogodišnjim izborima, gde je ponudio novac za kupovinu glasova. Nakon hapšenja dva dana pre izbora, postao je gradonačelnik grada Himare, ali nikada nije položio zakletvu zbog zatvaranja. Odbacujući optužbe, Beleris je osuđen na zatvorsku kaznu.

Članovi Evropskog parlamenta imaju pravni imunitet od krivičnog gonjenja, čak i za dela pre njihovog izbora. Međutim, Belerisova kazna potiče iz zemlje koja nije članica EU, što može umanjiti uticaj ovog pravila. Nakon odluke žalbenog suda, Belerisu je oduzeta funkcija gradonačelnika, a zakazani su novi izbori za avgust.

Belerisov slučaj dodatno je zakomplikovao odnose između Albanije i Grčke, sa Grčkom koja smatra da bi to moglo narušiti zahteve Albanije za pristupanje EU. Unatoč tome, albanska vlada tvrdi da ne može intervenisati dok je slučaj pred sudom.