Kuleba: Samo F-16 se ne može posmatrati kao menjač za Ukrajinu

Kuleba: Samo F-16 se ne može posmatrati kao menjač za Ukrajinu

Samo dovoljna količina vojne opreme i municije, koju Ukrajini daju njeni međunarodni partneri, može da promeni situaciju na bojnom polju u Ukrajini, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, koji je odgovorio na pitanje Kristijane Amanpur iz CNN-a o ulozi borbenih aviona F-16 koji će biti isporučeni Ukrajini.

„Nijedno oružje ne može promeniti igru koje će promeniti sve. Situaciju možemo promeniti na dobro samo ako imamo svo neophodno naoružanje i dovoljnu količinu opreme i municije. Zato su F-16 važni koliko i različiti tipovi PVO sistema, zato su važni kao i glavni borbeni tenkovi, oklopna vozila i artiljerijska municija“, rekao je ministar spoljnih poslova.

„Svi oni, zajedno, mogu i biće promene u igri“, smatra visoki diplomata.

Kada je reč o avionima F-16, dodao je Kuleba, poruka je jasna – Ukrajina će značajno ojačati svoje vazdušne kapacitete. U međuvremenu, Rusija raspoređuje stotine borbenih aviona protiv Ukrajine, tako da su F-16 jedini održivi način da se nametnu ukrajinsko vazduhoplovstvo, omogućavajući da bude daleko efikasnije u izbacivanju Rusa sa ukrajinskog neba.

Ukrajina će dobiti prvu seriju borbenih aviona F-16 u roku od nekoliko nedelja, navodi se u zajedničkoj izjavi predsednika SAD Džoa Bajdena i premijera Holandije Dika Šufa i danske premijerke Mete Frederiksen.