Navike iz detinjstva oblikuju način podešavanja termostata i potrošnju energije, pokazuje nova studija

Navike iz detinjstva oblikuju način podešavanja termostata i potrošnju energije, pokazuje nova studija

Nova studija pod nazivom „Odbijte za vat“, koju su sproveli istraživači Dritjon Gruda i Paul Hanges, istražuje kako navike iz detinjstva oblikuju način na koji odrasli Amerikanci podešavaju termostate u svojim domovima. Rezultati ukazuju da osobe koje su odrasle u toplijim domovima imaju tendenciju da održavaju više temperature u svojim sadašnjim domovima, čak i u hladnijim klimatskim uslovima. Ova navika može biti korenita i teško ju je promeniti, sugerišu istraživači.

Nova studija, sprovedena na 2.128 učesnika širom Sjedinjenih Američkih Država, istraživala je kako navike iz detinjstva utiču na način podešavanja termostata u odraslom dobu. Istraživači su otkrili da postavka termostata u odraslom dobu često odražava uslove iz detinjstva, sugerišući da su ove navike često prenete iz ranijeg životnog perioda. Takođe, studija je ukazala da emocionalna povezanost sa zajednicom može uticati na ove obrasce podešavanja.

Interesantno je da većina američkih domaćinstava ostavlja uključene grejalice ili klima-uređaje i kada nisu kod kuće, što doprinosi povećanoj potrošnji energije i visokim računima za električnu energiju. Studija je objavljena u časopisu PLOS Climate, ističući potrebu za dubljim razumevanjem psiholoških faktora koji oblikuju ove navike potrošnje energije.

Proučavanje ovih dubljih korena potrošnje energije može pomoći u razvoju strategija za smanjenje sagorevanja fosilnih goriva i optimizaciju energetske efikasnosti u domaćinstvima. Buduća istraživanja bi trebalo da se fokusiraju na kulturne faktore i psihološke mehanizme koji oblikuju ove navike kako bi se bolje razumeli motivi potrošača i poboljšala energetska održivost.