Brazil predvodi inicijativu protiv gladi i siromaštva, očekuje podršku od G20

Brazil predvodi inicijativu protiv gladi i siromaštva, očekuje podršku od G20

Brazil očekuje značajnu podršku za svoju inicijativu protiv gladi od strane G20, grupacije 19 najrazvijenijih zemalja sveta i Evropske unije, kojom ove godine predsedava ova južnoamerička zemlja.

Ministar socijalnog razvoja Brazila, Velington Dias, izjavio je za Rojters da će sledeće nedelje otputovati u Ujedinjene nacije kako bi promovisao Globalnu alijansu protiv gladi i siromaštva, inicijativu koju je predložio brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva.

Od stupanja Lule da Silve na funkciju prošle godine, Brazil je napredovao u smanjenju nesigurnosti hrane i siromaštva, istakao je Dias. Globalna alijansa planira da bude zvanično pokrenuta na samitu G20 u Rio de Žaneiru u novembru, a cilj joj je eliminacija gladi u svim zemljama do 2030. godine, prema ciljevima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

„Inicijativa ima za cilj uspostavljanje efikasnih mehanizama za alokaciju finansijskih resursa i deljenje znanja“, dodao je Diaz.

Ova inicijativa predstavlja Brazil kao lidera u globalnim naporima za smanjenje siromaštva i gladi, naglašavajući njegovu ulogu u rešavanju globalnih izazova.