UN osuđuju rastuće nasilje bandi i kriminalne aktivnosti na Haitiju koje narušavaju mir

UN osuđuju rastuće nasilje bandi i kriminalne aktivnosti na Haitiju koje narušavaju mir

Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se „najoštrije osuđuje“ rastuće nasilje bandi i kriminalne aktivnosti na Haitiju koje podriva mir, stabilnost i bezbednost u zemlji i regionu.

Rezolucija od petka izražava ozbiljnu zabrinutost zbog ilegalnog protoka oružja i municije na Haiti i njihove veze sa širenjem teritorijalne kontrole od strane bandi i „ekstremnim nivoima oružanog nasilja“, uključujući seksualno i rodno zasnovano nasilje, koje dovode do pogoršanja bezbednosti u zemlji.

Savet je produžio političku misiju UN-a na Haitiju poznatu kao BINUH do 15. jula 2025. godine, sa mandatom da podrži unapređenje „političkog procesa pod vođstvom Haićana u vlasništvu Haitija ka održavanju slobodnih i fer zakonodavnih i predsedničkih izbora“.

Rezolucija, koju su sponzorisale Sjedinjene Države i Ekvador, ponavlja podršku Saveta multinacionalnim bezbednosnim snagama pod vođstvom Kenije kako bi pomogla Haićanskoj nacionalnoj policiji da ponovo uspostavi bezbednost. Početni kontingent od 200 kenijskih policajaca stigao je u glavni grad Port-o-Prens 25. juna.

Haiti je tražio međunarodne snage za borbu protiv bandi 2022. godine, a generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš je mesecima apelovao da neka zemlja predvodi snage pre nego što se Kenijci izjasne.

Bande su porasle na vlasti od ubistva predsednika Žovenela Moisa 7. jula 2021. i sada se procenjuje da kontrolišu do 80 odsto kapitala. Nalet ubistava, silovanja i kidnapovanja doveo je do nasilne pobune grupa civilnih osvetnika.

Savet bezbednosti je takođe pozdravio uspostavljanje prelazne vlade koju je predvodio premijer Gari Konil, bivši stručnjak za razvoj UN, koji je stigao u zemlju početkom juna. Prošle nedelje je savetu rekao da će kenijska policija biti ključna za pomoć u kontroli bandi u zemlji i u kretanju ka demokratskim izborima.

Ambasadorka SAD Linda Tomas-Grinfild rekla je nakon usvajanja rezolucije da BINUH „igra ključnu ulogu u podršci demokratskoj tranziciji“ na Haitiju.

Ona je rekla da ima razloga za nadu u vezi sa policijskom misijom koju predvodi Kenija „i političkim pogledima Haitija u širem smislu – ali još mnogo toga treba da se uradi“.

Kenija je obećala 1.000 policajaca, a Tomas-Grinfild je rekao da rade na raspoređivanju još njih. Ona je rekla da je Benin učestvovao na sastanku sa Conilleom prošle nedelje i najavila da pripremaju oko 2.000 policajaca da učestvuju u snagama.

Ambasador Ekvadora u UN-u Hose de la Gaska naglasio je važnost regionalne solidarnosti u pomoći Haitiju, Latinskoj Americi i najsiromašnijoj zemlji Kariba da prevaziđu mnoge izazove. On je rekao da jednoglasno usvajanje rezolucije „igra ključnu ulogu u podršci demokratskoj tranziciji Haitija i obnavljanju bezbednosti u zemlji“.

Ambasador Haitija u UN-u Antonio Rodrigue rekao je vijeću da rezolucija „predstavlja snažnu podršku međunarodne zajednice naporima uloženim da se pomogne Haitiju da obnovi demokratske institucije i ostvari napredak u političkoj tranziciji uz učešće svih sektora društva“.

Produženje mandata BINUH-a „je korak u pravom smeru“, rekao je, „ali još mnogo toga treba da se uradi“.

Rodrig je rekao da je dolazak početnih kenijskih kontingenata dao „veliku nadu“ Haićanima „da će videti kraj svojoj patnji i nasilju sa kojim se suočavaju“.

On je ponovio apel na međunarodnu zajednicu da podrži Haićansku nacionalnu policiju i međunarodnu policijsku misiju.