Verski lideri se pridružuju pozivu za etičku veštačku inteligenciju

Verski lideri se pridružuju pozivu za etičku veštačku inteligenciju

Lideri sekti iz glavnih istočnih religija potpisali su u sredu kod Vatikana za etiku veštačke inteligencije koji takođe uključuje velike tehnološke kompanije na ceremoniji u japanskom gradu Hirošimi.

„Rimski poziv za etiku veštačke inteligencije“ kaže da veštačku inteligenciju treba razvijati „sa etičkim principima kako bi se osiguralo da služi dobrom čovečanstva“, s obzirom na zabrinutost zbog uticaja na ratovanje, izbore i zapošljavanje.

Više desetina vođa različitih religija sa korenima u Aziji, uključujući budističke, sikističke i šintoističke grupe, okupilo se u Parku mira u Hirošimi, koji je desetkovan u napadu nuklearne bombe SAD 1945. godine.

Tehnološke firme kao što su IBM, Microsoft i Cisco, kao i verski lideri iz hrišćanstva, islama i judaizma, već su se pridružili obećanju pokrenutom 2020.

Potpisnici se slažu da sistemi veštačke inteligencije „ne smeju da diskriminišu nikoga“ i da „uvek mora postojati neko ko preuzima odgovornost za ono što mašina radi“.

Sistemi treba da budu pouzdani, sigurni, jednostavni za razumevanje i „ne smeju da prate ili stvaraju predrasude“.

Završavajući dvodnevni forum na ovu temu, predsednik Svetske zajednice budista, vođe šintoističkih sekti i generalni sekretar Baha’i međunarodne zajednice, između ostalih, potpisali su poziv.

Bhai Sahib Bhai Mohinder Singh, predsednik sikhske organizacije Guru Nanak Nishkam Sevak Jatha, rekao je na ceremoniji da Rimski poziv za etiku veštačke inteligencije „pruža preko potrebnu globalnu moralnu proveru“.

AI „nikada, nikada ne bi trebalo da eksploatiše ili uništi Božju tvorevinu, samo treba da traži njeno poboljšanje i procvat“, rekao je on.

Trenutak ćutanja održan je pred ruševinama zgrade sa kupolom koja predstavlja spomen na 140.000 ljudi poginulih u atomskom bombardovanju na kraju Drugog svetskog rata.

Na samitu G7 prošlog meseca u Italiji, papa Franja se obratio bez presedana o veštačkoj inteligenciji.

Istraživači sa Instituta za etiku u veštačkoj inteligenciji na Univerzitetu u Oksfordu odvojeno su ocenili ovo pitanje „hitnim i važnim“.

„Svaki dan donosi sve više primera etičkih izazova koje postavlja veštačka inteligencija, od prepoznavanja lica do profilisanja birača, interfejsa moždanih mašina do naoružanih dronova i tekućeg diskursa o tome kako će veštačka inteligencija uticati na zapošljavanje na globalnom nivou“, navodi institut.