Mikroproteini koji se proizvode isključivo u tumorima jetre mogu dovesti do vakcina protiv raka

Mikroproteini koji se proizvode isključivo u tumorima jetre mogu dovesti do vakcina protiv raka

Studija koju je vodio Istraživački institut Hospital del Mar, sa Univerzitetom Cima u Navari i Univerzitetom Pompeu Fabra, identifikovala je grupu malih molekula ekskluzivnih za tumore jetre koji bi mogli biti ključni za razvoj vakcina protiv raka. To su mikroproteini, veoma mali proteini eksprimirani samo u tumorskim ćelijama. Ovo može dovesti do aktivacije imunih ćelija protiv tumora. Studija je objavljena u časopisu Science Advances.

Integracijom podataka iz tumora i zdravog tkiva od preko sto pacijenata obolelih od raka jetre, istraživači su identifikovali ovaj skup mikroproteina. Ovi mali molekuli nastaju od gena za koje se ranije smatralo da nisu sposobni da kodiraju proteine.

„Poslednjih godina sve je veća pažnja na ovu grupu gena, koji su zbog svoje kratke dužine ili niske ekspresije smatrani nekodirajućim. Nove tehnike su otkrile da neki od ovih gena zaista mogu da proizvode male proteine“, kaže Mar Alba, istraživač ICREA u Istraživačkom institutu Hospital del Mar.

Ovo otkriće je omogućeno kombinacijom računarskih tehnika kao što su transkriptomika, translatomika i proteomika, zajedno sa laboratorijskim eksperimentima koji imaju za cilj proučavanje imunološkog odgovora.

Razvoj vakcina protiv raka oslanja se na sposobnost imunog sistema da prepozna strane molekule koji nisu deo tela. Mutacije u ćelijama raka stvaraju strane peptide koji upozoravaju imuni sistem. Međutim, izazov leži u kancerima koji imaju nisku stopu mutacija, kao što je rak jetre. Proučavanje mikroproteina, koje je ranije bilo teško otkriti, nudi alternativu.

„Ova studija pokazuje da postoji značajan broj mikroproteina isključivo eksprimiranih u tumorskim ćelijama koji bi se mogli koristiti za razvoj novih tretmana“, objašnjava Marta Espinosa Camarena, istraživač u Institutu za istraživanje Hospital del Mar.

„Videli smo da neki od ovih mikroproteina mogu stimulisati imuni sistem, potencijalno generišući odgovor protiv ćelija raka. Ovaj odgovor se može poboljšati vakcinama, sličnim vakcinama protiv koronavirusa, ali koje proizvode ove mikroproteine. Ove vakcine mogu zaustaviti ili smanjiti rast tumora. “, kaže Puri Fortes, istraživač u CIMA i CIBERehd-u.

Za razliku od drugih vrsta vakcina zasnovanih na mutacijama specifičnim za pacijente, ovaj tretman bi se mogao koristiti kod više ljudi, pošto se isti mikroprotein eksprimuje kod različitih pacijenata.

Davanje ovih vakcina moglo bi biti relativno jednostavno, iako istraživanje za njihovu primenu još nije počelo. „To je naš cilj“, ukazuju istraživači.