Istraživači razvijaju inteligentnu aktivnu odeću za suvo i udobno iskustvo

Istraživači razvijaju inteligentnu aktivnu odeću za suvo i udobno iskustvo

Letnje olimpijske igre u Parizu 2024. su pred vratima i globalno sportsko ludilo je u toku. Međutim, intenzivni letnji treninzi često dovode do toga da sportska odeća upija prekomerno znojenje, postaje lepljiva i glomazna, izazivajući nelagodnost i potencijalno utičući na performanse.

Ljudsko telo ima milione znojnih žlezda koje su od vitalnog značaja za regulaciju telesne temperature tako što rasipaju znoj radi isparavanja i hlade površinu kože. Uz nesmanjujuće emisije gasova staklene bašte, očekuje se da će se broj veoma toplih dana na godišnjem nivou značajno povećati. To će dovesti do povećane potrošnje energije i pojačanog znojenja tokom fizičke aktivnosti i rada na otvorenom. Čak i kada nose visoko prozračnu odeću sa dobrim svojstvima koja odvode znoj, pojedinci mogu i dalje osećati nelagodnost zbog prekomernog nakupljanja znoja.

Istraživački tim sa Škole za modu i tekstil na Politehničkom univerzitetu u Hong Kongu (PoliU) razvio je asortiman sportske odeće iActive koji ima sistem za transport tečnosti nalik korenu i aktivni disipator znoja nalik koži i koristi inspirisan prirodom, anti- zagrejte tekstilne tkanine da biste ubrzali uklanjanje znoja, efikasno smanjujući težinu i lepljivost aktivne odeće uzrokovane akumulacijom znoja tokom vežbanja.

Njegove tehnologije inspirisane prirodom, uključujući veštačke „znojne žlezde“ sa niskim naponom koje su stvorene od tekstilnih tkanina nalik koži protiv pregrevanja i sistema za transport tečnosti nalik korenu koji je u skladu sa mapom znoja tela, mogu aktivno i programabilno ukloniti znoj do raspršivača znoja u donjem delu sportske odeće.

Potpuno tekstilni raspršivač znoja je kompaktan i radi na bezbednom izlaznom naponu od približno 5-9V, a njegova baterija se lako odvaja od odeće, što korisnicima čini pogodnim da više puta peru odeću ručno ili u mašini za pranje veša. održavati higijenu. Kada je nivo znojenja u ljudskom telu nizak, iActive se i dalje može koristiti nezavisno bez baterije.

Na osnovu optimizovanog obrasca kvašenja i gradijenta, istraživački tim koristi tekstilnu tkaninu nalik koži da brzo prenosi znoj u jednom pravcu i raspršuje ga iznutra ka spolja. Ova karakteristika smanjuje lepljivost i težinu odeće, poboljšava prozračnost i obezbeđuje da odeća ostane suva i udobna za nošenje.

Eksperimentalni nalazi pokazuju da iActive stvara mikroklimu kože koja diše i suvu tako što raspršuje znoj brzinom koja je tri puta brža od maksimalne stope znojenja kod ljudi. Ova inovacija takođe može sprečiti nelagodnost od hladnoće i vlage nakon treninga. U poređenju sa tradicionalnim tkaninama, tekstilni materijali u iActive-u su 60% lakši i 50% manje lepljivi kada su natopljeni, pružajući korisniku sveobuhvatan komfor i omogućavajući sportskim entuzijastima i sportistima da rade najbolje što mogu.

Štaviše, mobilna aplikacija dodatno pomaže personalizovano upravljanje znojenjem bežičnim podešavanjem nivoa znojenja iActive-a. Ova inovacija je raznovrsna i može se neprimetno integrisati u različite tekstilne materijale kako bi se olakšala održiva masovna proizvodnja. Osim sportske odeće, iActive je takođe pogodan za zaštitnu odeću i radnu odeću za pojedince koji se bave dugotrajnim fizičkim radom visokog intenziteta i poslovima na otvorenom, uključujući zdravstvene radnike, građevinske radnike, vatrogasce, službenike za sprovođenje zakona i druge, čime značajno poboljšavaju njihov rad performanse.

Dr Shou Dahua, koji je vodio istraživanje, izjavio je: „Ekstremno vreme i visoke temperature koje su rezultat globalnog zagrevanja podigle su važnost prevencije toplotnog udara i mera hlađenja na globalnom nivou. Oslanjajući se na živopisne fenomene toplotne izolacije i usmerenog strujanja tečnosti u prirodi, cilj nam je da podstaknemo inovacije i održivi napredak u proizvodnji odeće izmišljanjem inteligentne odeće i materijala za rešavanje globalnih izazova. Nastojimo da iskoristimo moć tehnologije da unesemo nove perspektive u tradicionalnu industriju odeće, čime ćemo povećati njenu konkurentnost.

Njegov istraživački tim je takođe razvio vrhunsku tkaninu pod nazivom Omni-Cool-Dri, crpeći inspiraciju iz buba koje žive u vulkanima. Ova tkanina ne samo da obezbeđuje ultra-brzo rasipanje znoja i obezbeđuje celodnevnu udobnost svojim suvim i prozračnim karakteristikama u dinamičkim termičkim uslovima, već takođe odbija sunčevo zračenje i emituje toplotu tela u hladni univerzum, omogućavajući pasivno hlađenje. Tim naporno radi na tome da iskoristi prednosti oba pronalaska kako bi dodatno poboljšao sposobnost raspršivanja znoja i hlađenja iActive sportske odeće.