Pronađeno telo japanskog penjača koji je poginuo na Zlatnom vrhu u Pakistanu

Pronađeno telo japanskog penjača koji je poginuo na Zlatnom vrhu u Pakistanu

Grupa pakistanskih dobrovoljaca pronašla je telo japanskog penjača Hirošija Onišija, koji je poginuo dok se spuštao sa Zlatnog vrha, jedne od najviših planina u Pakistanu. Zvaničnici su u utorak saopštili da je telo 64-godišnjeg Onišija oboreno sa 7.027 metara visine, gde je preminuo.

Prema rečima šefa lokalne policije Mohameda Hanifa, Oniši je bio treći japanski penjač koji je umro u Pakistanu za manje od mesec dana. Tragičan incident dogodio se kada se Oniši, nakon uspešnog uspona na vrh, okliznuo i pao u pukotinu dok se spuštao sa planine.

Telo je transportovano u Islamabad vozilom hitne pomoći, kako je naveo lokalni zvaničnik Džaved Ali Munvi. Očekuje se da će Onišijeva porodica stići u Pakistan kasnije ove nedelje.

Šestočlani tim dobrovoljaca, predvođen pakistanskim planinarom Abasom Alijem, preduzeo je rizičnu misiju da izvuče telo nakon što je loše vreme sprečilo helikoptere da dolete do Zlatnog vrha. Munvi je dodao da je bilo potrebno šest dana mukotrpnog rada da se pronađe i obori telo.

Onišijeva smrt usledila je nakon smrti još dva japanska penjača, Acušija Tagučija i Rjusekija Hiraoke, koji su nestali dok su pokušavali da se popnu na istu planinu. Hiraokino telo pronađeno je dva dana nakon nestanka, dok se za Tagučija pretpostavlja da je mrtav nakon neuspešne jednonedeljne potrage.

Zlatni vrh je poznat po svojoj zlatnoj nijansi pri izlasku i zalasku sunca, što ga čini popularnom destinacijom za planinare. Svake godine stotine penjača pokušavaju da se popnu na planine u severnom Pakistanu, uključujući K2 i Nanga Parbat, ali nekoliko njih izgubi život tokom ovih opasnih uspona.