Čačak i dalje bez gradske vlasti

Čačak i dalje bez gradske vlasti

Čačak još nije dobio lokalne organe vlasti. Pet opozicionih lista se udružilo, tvrde da su pobedili i predlažu kandidata za gradonačelnika. Iz koalicije oko SNS ukazuju na rezultate Gradske izborne komisije prema kojima su oni osvojili većinu odborničkih mandata. Najavljuju da će uskoro održati konstitutivnu sednicu gradske skupštine.

Ne prihvatajući preliminarne rezultate Gradske izborne komisije na lokalnim izborima 2. juna u Čačku, udružena čačanska opozicija pozvala je „vladajući režim“ da prizna izborni poraz i na primopredaju vlasti.

U ime svih pet opozicionih izbornih listi saopšteno je da su postigli dogovor o zajedničkom formiranju nove vlasti, a advokat Ivan Ćalović, nosilac liste grupe građana “Ivan Ćalović – Istina i čast“ koja je osvojila najviše glasova u opoziciji, predstavljen je kao kandidata za novog gradonačelnika.

„Opozicija je pobedila u Čačku. Oni treba to da prihvate, treba da dostave službene beleške, treba iz tih službenih beleški da se formira posebna komisija da se utvrdi da lista broj 7 nije prešla cenzus, da je broj nevažećih listića je 0,7, da SNS ima 48,32 odsto i da je opozicija pobedila u Čačku“, poručuje Ćalović.

Dok opozicija tvrdi da će najverovatnije doći do ponavljanja izbora u Čačku, u koaliciji okupljenoj oko SNS-a kažu da uskoro očekuju objavljivanje konačnih rezultata izbora i konstitutivnu sednicu lokalnog parlamenta.

“Mi ćemo učiniti sve, naravno poštujući zakon i odluke suda u potpunosti, ne samo selektivno kako to odgovara opoziciji i formirati Skupštinu grada Čačka i sve organe Grada Čačka, nadam se u što kraćem roku i naravno da nema nikakve bojazni da grad u međuvremenu funkcioniše“, ističe aktuelni gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije, koalicija oko SNS osvojila je 40 odborničkih mandata, a opozicija 34. Ruska stranka, koja je najavila da će podržati aktuelnu vlast, osvojila je jedan mandat.