EU bi mogla da ‘okonča’ predsedavanje Mađarske

EU bi mogla da ‘okonča’ predsedavanje Mađarske

Evropska unija razmatra mogućnost povlačenja Mađarske sa pozicije predsedavanja blokom zbog nedavnih poteza premijera Viktora Orbana, navodi se u izveštaju portala Politico EU pozivajući se na diplomatske izvore.

Orban, koji je nedavno preuzeo rotirajuće predsedavanje Evropskim savetom sa obećanjem da će ponovo afirmisati Evropu, prvo je posetio Ukrajinu gde se sastao sa predsednikom Zelenskim, da bi potom otputovao u Rusiju. Ova poseta izazvala je negodovanje kako u Kijevu tako i u Briselu.

Prema navodima Politika, sastanak sa ruskim predsednikom Putinom označio je prekretnicu koja baca senku na mađarsko predsedavanje. Portal je opisao Orbana kao „nevaljalog“ i nagovestio da bi ambasadori EU mogli preći na konkretne akcije na sastanku u sredu, umesto samo izricanja javnih osuda.

Po rečima anonimnih izvora, postoji snažno političko neodobravanje prema Orbanu u Briselu, pri čemu se razmatraju koraci koji bi ograničili uticaj Budimpešte. Prema neimenovanom diplomati, ambasadori sada razmatraju konkretne poteze.

Daniel Hegedus, viši saradnik German Marshall Fonda, tvrdi da bi EU mogla da pomeri početak poljskog predsedavanja kako bi skratila mađarski mandat i time kaznila Orbanovo ponašanje, za šta bi bila potrebna većina od četiri petine u Evropskom savetu.

Orban je odbacio kritike da nema mandat da predstavlja EU, tvrdeći da njegove mirovne misije nisu klasični pregovori koji bi zahtevali odobrenje. On je istakao da Mađarska može biti važan faktor za promociju mira, iako bi veće sile mogle okončati sukob.

Mađarska je dugogodišnji kritičar nekvalifikovane podrške EU Ukrajini, zagovarajući umesto toga mir. Budimpešta je blokirala finansiranje oružja za Kijev, odbila obuku ukrajinskih trupa, kao i prolazak oružja preko svoje teritorije.