Uragan Beril uništio useve na Jamajci, a ostrvljani se suočavaju sa nestašicom hrane

Uragan Beril uništio useve na Jamajci, a ostrvljani se suočavaju sa nestašicom hrane

Nakon uragana Beril, koji je zadesio Jamajku, stanovnici se suočavaju sa ozbiljnom nestašicom hrane. Ministar poljoprivrede Flojd Grin je izjavio da je procenjena šteta na usevima i pratećoj infrastrukturi premašila 6,4 miliona dolara. Uragan je pogodio različite vrste useva poput povrća, krtola poput jama i manioka, kao i voća kao što su ackee, manga i banana. Rekordna oluja je značajno oštetila sektore stočarstva i ribarstva, uticajem na farme duž južne obale Jamajke.

Nakon obilnih padavina i snažnih vetrova, procenjuje se da je oko 85% banana i platana uništeno u nekim delovima zemlje. Uzgajivači jama i drugih useva zatražili su pomoć zbog velike štete. Ministar Grin ističe potrebu za brzim odgovorom i podrškom farmerima koji su pretrpeli gubitke.

Farmerska zajednica koja uzgaja povrće u plastenicima u nekoliko županija takođe je pretrpela značajne štete. Mali uzgajivači živine su takođe pogođeni, posebno u pogledu kućica za kokoške. Bivši predsednik Poljoprivrednog društva Jamajke upozorava da će šteta u poljoprivrednom sektoru dovesti do prekida u snabdevanju hranom na ostrvu.

Uragan Beril je osim Jamajke pogodio i Meksiko, Barbados, Sent Vinsent i Grenadine. Vlada Jamajke trenutno procenjuje ukupnu štetu koju je uragan izazvao. Ova prirodna katastrofa je rezultirala brojnim žrtvama u različitim regionima.