Ruska vojska osporava tvrdnje Kijeva o napadu na aerodrom

Ruska vojska osporava tvrdnje Kijeva o napadu na aerodrom

Tvrdnje Kijeva o ovonedeljnom ruskom napadu na ukrajinski aerodrom koji je promašio svoju metu ne potvrđuju, saopštili su u nedelju Telegram kanali povezani sa vojskom, postavljajući nove video snimke sa lica mesta. Ranije je komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, general-potpukovnik Nikolaj Olešuk, tvrdio da su moskovske snage pogodile samo varljive mamce u svojoj poslednjoj seriji raketnih udara.

Snimak koji se pojavio na ruskom Telegram kanalu „Iznanka“ navodno prikazuje trenutke nakon raketnog udara Iskander na aerodrom Dolgincovo, koji se nalazi desetak kilometara istočno od grada Krivog Roga u ukrajinskoj centralnoj Dnjepropetrovskoj oblasti. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je pogodilo lokaciju 3. juna.

Na snimku se vidi kako krhotine gori na mestu eksplozije, a gorivo iz aviona počinje da se izliva. Snimak zatim pokazuje moćnu eksploziju avionskog naoružanja uskladištenog u blizini. Relativno mali požar koji se može videti na snimku zatim se razvija u veliki požar, sa gustim sivim dimom koji se diže u vazduh. Izgleda da lokacija prikazana na snimku odgovara onoj prikazanoj u video snimku Ministarstva odbrane objavljenom ranije ove nedelje.

Tada je ruska vojska saopštila da su u napadu uništeni ukrajinski vojni avion, oružje koje se nalazi u blizini i nekoliko službenih vozila koje koristi osoblje aerodroma. Ministarstvo je ranije izvestilo i o udarima Iskandera na dva ukrajinska aerodroma u Poltavskoj oblasti. Jedan od njih je oštetio sedam borbenih aviona Su-27, dok je drugi uništio jurišni helikopter Mi-24 i drugu opremu, navodi Moskva. Ministarstvo je takođe objavilo slične video-snimke koji pokazuju te štrajkove.

Kijev u početku nije komentarisao razvoj događaja. Olešuk je u subotu prekinuo ćutanje tvrdnjom da je ukrajinsko vazduhoplovstvo „uspešno sprovelo mere pasivne odbrane“, uključujući i aerodrom Dolgincovo, i zahvalio onima koji su nacionalnoj vojsci obezbedili „kvalitetne modele aviona i sistema protivvazdušne odbrane“.

Ukrajinski mediji su tada tvrdili da su mete koje su ruski projektili gađali u poslednjim napadima samo obmanjujuća mamac. Ministarstvo odbrane Rusije nije zvanično komentarisalo te tvrdnje. Telegram kanali povezani sa ruskom vojskom osudili su te tvrdnje kao „beskonačne laži“.

Početkom jula, ministarstvo je izvestilo da je nacionalna vojska uništila devet borbenih aviona ukrajinskih vazduhoplovnih snaga u jednom danu. Njih sedam je pogođeno na ukrajinskom aerodromu Mirgorod u Poltavskoj oblasti. Još dva su oborila ruska protivvazdušna odbrana.

Forbsov vojni posmatrač Dejvid Aks je tada nazvao napad u Mirgorodu „jednim od najskupljih dana za pretučene ukrajinske vazdušne ruke“ od početka neprijateljstava u februaru 2022.