Lideri vojne hunte Nigera, Malija i Burkine Faso odbacuju povratak u EKOVAS i jačaju sopstvenu uniju

Lideri vojne hunte Nigera, Malija i Burkine Faso odbacuju povratak u EKOVAS i jačaju sopstvenu uniju

Lideri vojne hunte Nigera, Malija i Burkine Faso odbacili su povratak svojih nacija u regionalni blok Zapadne Afrike, EKOVAS, tokom svog prvog samita u Nijameju. Njihov stav dodatno ugrožava napore za poništavanje državnih udara i obuzdavanje nasilja u regionu.

Oni su optužili EKOVAS za neuspeh u izvršavanju svog mandata i obećali da će konsolidovati sopstvenu uniju — Alijansu država Sahela — stvorenu prošle godine zbog narušenih odnosa sa susedima. General Abdourahmane Tchiani, vojni vođa Nigera, izjavio je da je EKOVAS postao „pretnja našim državama“ i najavio stvaranje Alijanse naroda Sahela kao alternativu.

Samit je održan dan pre sastanka EKOVAS-a u Nigeru, što ukazuje na duboku podelu u regionalnom bloku. Analitičari smatraju da napori EKOVAS-a za ujedinjenje neće biti uspešni u skorije vreme, uprkos posredničkim pokušajima nove administracije Senegala.

Alijansa država Sahela je formirana prošlog septembra kao sredstvo za traženje novih partnerstava sa zemljama poput Rusije i učvršćivanje nezavisnosti od Francuske. Lider Burkine Faso, kapetan Ibrahim Traore, optužio je strane zemlje za eksploataciju Afrike, dok je lider Malija, pukovnik Asimi Goita, naglasio solidarnost među članicama alijanse.

Na sastanku su lideri potpisali pakt o stvaranju regionalnog parlamenta i banke, te su se obavezali na udruživanje vojnih resursa za borbu protiv nesigurnosti. Predsednik Komisije EKOVAS, Omar Alieu Tourai, izjavio je da nije dobio „prave signale“ o mogućem povratku tri države, uprkos ukidanju sankcija vezanih za državni udar.

Posmatrači kažu da je EKOVAS izgubio podršku građana Zapadne Afrike, koji su često proslavljali državne udare u regionu zbog nezadovoljstva zbog lošeg upravljanja bogatim prirodnim resursima. EKOVAS se uglavnom smatra kao predstavnik interesa lidera svojih članica, a ne naroda, zaključuje Oge Onubogu iz Vilson centra.