Venecuelanski opozicioni miting: Pozivi na slobodu odjekuju širom zemlje pred predsedničke izbore

Venecuelanski opozicioni miting: Pozivi na slobodu odjekuju širom zemlje pred predsedničke izbore

U Venecueli, članovi političke opozicije okupili su se u masovnim brojevima u Barinasu, rodnom gradu pokojnog predsednika Uga Čavesa, kako bi izrazili svoju podršku Edmundu Gonzalesu Urutiji, jedinom kandidatu sa realnim izgledima da izazove dugogodišnju vlast Nikolasa Madura na predstojećim predsedničkim izborima 28. jula.

Pozivi na „libertad“ postali su glavni moto okupljanja, gde su hiljade Venecuelanaca svih životnih sfera – od studenata do penzionera, radnika u poljoprivredi i vlasnika preduzeća – izrazili svoje želje za ekonomskom slobodom i pravima koje smatraju da su im uskraćena tokom 25-godišnje vladavine socijalističkih režima.

„Želim ekonomsku slobodu, slobodu kupovne moći, slobodu za dostojanstven život“, izjavila je Virdžinija Linares, jedna od okupljenih, izražavajući frustraciju zbog teških ekonomskih uslova u zemlji koji su doveli do gubitka njenog posla i povećane zabrinutosti za budućnost svoje porodice.

Opozicioni događaji poput ovog u Barinasu postali su simbol borbe protiv vladavine koja je, prema mnogima, zadržala apsolutnu kontrolu kroz zabrane suparničkih kandidata i optužbe za nedemokratsko ponašanje. Venecuelanski birači se nadaju promenama koje bi mogle doneti predstojeći izbori, videći ih kao šansu za vraćanje demokratskih principa i ekonomske stabilnosti.

Edmund Gonzales Urutija, bivši ambasador sa malo političkog iskustva, dobio je podršku mnogih kao kandidat koji može doneti novi početak za zemlju. Sa više od 50 zemalja spremnih za izbore, ovi izbori predstavljaju najveći izazov za vladajuću partiju u Venecueli od smrti Uga Čavesa 2013. godine.

Kriza u Venecueli, koja je podstakla masovnu emigraciju i ekonomske teškoće, motivisala je milione da se okrenu opozicionim snagama u nadi da će doneti promene koje su dugo čekane.

Izbori 28. jula obećavaju da će biti prekretnica u političkoj istoriji Venecuele, gde će se odlučivati između nastavka postojeće vlasti ili promena koje bi mogle označiti novu eru za ovu latinoameričku naciju.