Norveški biciklista Andre Drege poginuo u nesreći na Turu Austrije

Norveški biciklista Andre Drege poginuo u nesreći na Turu Austrije

Norveški biciklista Andre Drege poginuo je nakon sudara tokom Turneje po Austriji, saopštili su u subotu njegov tim, organizatori trke i Međunarodna biciklistička unija.

25-godišnji vozač tima Coop-Repsol srušio se u nizbrdici i zadobio smrtonosne povrede, saopštili su organizatori trke.

„Andre se srušio i zadobio teške povrede“, rekli su organizatori trke u saopštenju na društvenim mrežama. „Ceo naš tim je shrvan ovom tragičnom nesrećom.

Prema rečima organizatora trke, vozač iz tima Coop Repsol se srušio na spustu sa planine Grosglokner. Detalji o nesreći tek treba da budu poznati.

„UCI je užasnut saznanjem za smrt profesionalnog bicikliste Andre Dregea na Turu Austrije“, rekao je UCI na Ks. „Naše misli su sa njegovom porodicom, prijateljima i saigračima.

Pretposlednju etapu od Sent Johana preko Grosgloknera do Kalsa u Istočnom Tirolu osvojio je Italijan Filipo Gana. Ceremonija pobede je otkazana.

Nije bilo sigurno da li će se održati poslednja faza u nedelju.

Oznake timova koji se takmiče na Tur de Fransu slili su se nakon što je vest o Dregeovoj smrti stigla do najveće biciklističke trke.

„Teško je obraditi šta se desilo, svi smo u šoku“, rekao je lider Tur de Fransa Tadej Pogačar. „Ovo je veoma tužno čuti. Moje saučešće njegovoj porodici, saigračima i svim njegovim najmilijima. U svetu biciklizma moramo da brinemo jedni o drugima.”

Drege je najnoviji profesionalni vozač koji je poginuo na takmičenju nakon švajcarskog bicikliste Gina Medera prošle godine na Tur de Suisse.

Belgijski jahač Vouter Veilandt poginuo je u nesreći na spustu na Điro d’Italia u maju 2011. Još jedan belgijski jahač, Antoan Demoitie, poginuo je nakon pada na jednodnevnoj trci Gent-Vevelgem u martu 2016.